Otevírání zavařenin

7. prosinec 2009 | 06.00 |

kleste na vickaPři otevírání zavařenin nás dokáže dobře těsnící víčko pěkně potrápit. Inu pokud je ve sklenici pořádný podtlak, odstranit víčko může být docela fyzicky náročné. Navíc se často zbytečně snažíme, aby bylo možné víčko použít při dalším zavařování. Každý používá jiné metody otevírání sklenic se zavařeninou s víceméně střídavým úspěchem. A protože se blíží Vánoce, tak si ukážeme jeden typ na vánoční dárek.

Víčko mnozí z nás otevíráme spíše tím, co je tak běžně při ruce. A tak pod okraj víčka vkládáme minci, konec malé lžičky či jídelního nože a jemným páčením se snažíme přilehlé víčko z boku odchlípnout od stěny sklenice. První odměnou je nám charakteristický zvuk vnikajícího vzduchu do útrob sklenice. Sláva, víčko povolilo! Teď je nutné ještě postupným kvedláním použitého "otvíráku" uvolnit víčko ze sklenice. Často je však zdeformujeme tak, že dál už použít nepůjde.

U šroubovacího víčka se rovněž snažíme vpustit vzduch do sklenice a pak víčko pootočením po závitu povolit. Mnohdy si vypomáháme utěrkou - zvýšíme tak moment působící síly. A když použijeme navíc navlhčenou utěrku, tak zvýšíme i třecí sílu a víčko díky těmto různým fintám musí nakonec povolit.

Ti šťastnější z nás však používají různé otvíráky založené na principu páky či kleští, které mají mnohdy tvar svého konce vhodně přizpůsobený sklenici a tak víčko celkem snadno povolí a dokonce bez poškození.

elektrický otvírákZajímavým námětem na vánoční dárek pro hospodyňku, která se s touto činností potýká je však automatický otvírák na sklenice. Jedná se elektrický otvírák, který funguje na 2 tužkové baterie. Otvírák připevníme ke sklenici, tak že ji při otevírání nemusíme držet a zmáčknutím tlačítka za několik sekund šroubované víčko povolí. Otvírák je dostatečně silný i na zarezlá, cukrem slepená nebo strojově utáhnutá víčka. Nevýhodou je jeho cena, která se pohybuje od 600 Kč výše, ale když může udělat tolik radosti obdarovanému, tak proč ne...

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.33 (3x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Otevírání zavařenin stm 07. 12. 2009 - 06:41
RE: Otevírání zavařenin tom* 07. 12. 2009 - 16:55