Jak dostat olivu do koktejlu Martiny dry?

30. srpen 2013 | 06.00 |

Jako aperitiv před jídlem se může podávat koktejl Martini dry. Při jeho přípravě se do míchací sklenice vloží několik kostek ledu, které se zalijí v jistém poměru ginem a martini. Po důkladném promíchání míchací lžičkou se scedí přes sítko do předem vychlazené sklenice. Nakonec se ozdobí olivou, která zvýrazní jeho chuť. Jak dostat olivu do koktejlu pomocí skleničky, aniž bychom ji uchopili rukou nebo jednoduše nabrali do skleničky?

Natrénovat to lze nejprve pomocí pingpongového míčku (o průměru asi 4 cm). Krouživými pohyby sklenice otočené dnem vzhůru uvedeme do pohybu míček, který postupně rotuje kolem stěn sklenice. Zvětšíme-li frekvenci otáčení skleničky, dojde ke zvětšení velikosti odstředivé síly, kterou stěna na míček působí. Míček tak setrvává v rotačním pohybu kolem stěn a zahnutý konec sklenice mu nedovoluje ze sklenice vypadnout směrem dolů. Video dále ukazuje stejný experiment s mramorovou kuličkou o průměru kolem 1 cm. Pak teprve jste připraveni provést tento experiment se skutečnou olivou, která nemá přesně kulatý tvar. Samozřejmě, že to vyžaduje spoustu trpělivosti a šikovnosti, ale výsledný efekt může stát zato.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře