Vánoční bílá káva

26. prosinec 2009 | 06.00 |

meltaBílou kávu obvykle vaříme tak, že necháme ve vodě uvařit podle návodu na obalu meltu. Melta je vyrobena ze směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Je to skvělá a zdravá náhražka kávy. Do uvařené melty se pak nalije studené mléko či mléko se smetanou a kdo potřebuje, tak si ji navíc může osladit, přidat čokoládu nebo skořici. Pokud ale s konzumací bílé kávy spěcháme, může nastat zajímavý fyzikální problém. *

Když si nechceme spálit pusu či jazyk od příliš horké bílé kávy, tak máme dvě různé možnosti jak ji připravit. Můžeme například počkat 5 minut a pak smíchat horkou meltu s mlékem nebo nejprve smícháme meltu s mlékem a pak počkáme také 5 minut než kávu vypijeme. Která z možností směřuje k výsledné nižší teplotě bílé kávy?

Přestup tepla Q z tělesa o teplotě t2 do prostředí s teplotou t1 je dán vzorcem:

Q = k  ×  ( t2 – t1) , kde k  je součinitel přestupu tepla.

Ze vzorce vidíme, že přestup tepla je přímo úměrný teplotnímu rozdílu. V prvním případě nastane rychlejší ochlazování, protože teplotní rozdíl mezi horkou meltou a okolím je vyšší. Takto ochlazená melta se potom smíchá se studeným mlékem, takže nastane další ochlazení. Proto je první postup z hlediska rychlosti ochlazování efektivnější.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (4x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Vánoční bílá káva brumla 12. 01. 2012 - 18:54