Jak se dříve posuzoval obsah alkoholu

31. březen 2010 | 06.00 |

Sikes hustoměrPrvní metody posuzování obsahu alkoholu v nápojích vyvolávají rozpaky a úsměvy. V Anglii existoval zvláštní druh úředníků na kontrolu jakosti piva. Když sládek v pivovaře uvařil novou várku piva, vyvěsil z okna prvního patra svazek slámy (anglicky bush). Odtud je také toto slovo hojně používané v názvech hospod či označení druhů piva. Úředníci přišli na kontrolu oblečeni do zkrácených kožených kalhot, které byly důležitou součástí měření. Kontrolovaným pivem byla několikrát polita lavice, až se na ní vytvořila tenká vrstvička, na kterou si v kalhotách sedl úředník. Po jisté době se z lavice zvedl a pokud to šlo snadno, tak povolil prodávat pintu piva za 1 penci. Pokud však zůstal na lavici přilepený, znamenalo to větší obsah sladu v pivě a mohlo se tedy prodávat dráže za 2 pence. Pak zřejmě následovaly další chuťové zkoušky a následné praní zkušebních kalhot.

Obsah destilovaného alkoholu se dělal rovněž zajímavým testem. Úředník smíchal vzorek destilátu s malým množstvím střelného prachu a pak směs zkoušel zapálit. Když se ji nepodařilo zapálit, byl destilát nevyhovující (below proof). Pomalé hoření bylo známkou toho, že destilát splnil podmínky zkoušky na 100% (100% proof). Při rychlém vzplanutí byl destilát prohlášen za nadprůměrný (above proof). Nebyl to však spolehlivý a přesný test, proto byl nahrazen měřením hustoty destilátu pomocí hustoměru.

V roce 1802 vyhrál soutěž o nejlepší design hustoměru Angličan Bartholomew Sikes. Jeho hustoměrná souprava sloužila od roku 1816 jako právoplatný standart až do roku 1980. Obsahovala plovák, 10 mosazných závaží a rtuťový teploměr.  Plovák se ponořil do alkoholu či kapaliny, která jej obsahovala a byl zatěžován závažími, dokud nulová značka na stopce se stupnicí nesplynula s povrchem kapaliny. Přepočet hmotnosti závaží na obsah alkoholu byl i s korekcí na teplotu prováděn pomocí tabulek.

V metrickém systému se měření alkoholu vynalezené francouzským chemikem Gay-Lussacem zakládá na objemových procentech alkoholu. Ve směsi 100 proof je 57% alkoholu, čistý líh je 175 proof, většina brandy obsahuje kolem 40% alkoholu (70 proof).

Zdroj: Andrew Robinson - Jak se měří svět

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře