Slzy vína - Marangoniho efekt

6. červen 2010 | 06.00 |

slzy vínaMožná jste si všimli, že na stěnách skleničky s alkoholem se vytvoří nad jeho hladinou kruh čiré vrstvičky tekutiny, ze kterého se tvoří kapky vracející se zpět do kapaliny. Zprvu to bylo pozorováno u vína s vysokým obsahem alkoholu a proto se používalo označení jako: slzy vína, záclony, nohy vína nebo kostelní okna. Tento jev bývá označován jako Marangoniho efekt  (Marangoniho nestabilita). Poprvé byl zjištěn v roce 1885 u jevu "slzy vína” pozorovaném Jamesem Thomsonem - bratrem známého fyzika Lorda Kelvina. Jednalo se o kapky alkoholem bohaté kapaliny, vznášející se nad meniskem hladiny vína ve skleničce. Název však získal od jména italského fyzika Carla Marangoniho.

Tento jev vzniká v důsledku skutečnosti, že alkohol má nižší povrchové napětí než voda. Víno je totiž směsí alkoholu a vody, obsahuje rozpuštěný cukr, kyseliny, barviva a stopové prvky. U vícesložkových systémů může být gradient povrchového napětí vyvolán gradientem koncentrace, způsobeným rozdílnou rychlostí vypařování jednotlivých složek směsi nebo adsorpčními jevy. Pokud se alkohol mísí s vodou nehomogenně, oblast s nižší koncentrací alkoholu bude působit na okolní kapalinu více, než oblast s vyšší koncentrací alkoholu. Výsledkem je, že kapalina má tendenci odtékat z oblastí s vyšší koncentrací alkoholu.

Nalitím vína do skleničky dojde ke vzlínání kapaliny po stěně skleničky. Přitom se alkohol odpařuje rychleji než voda a tvoří se na skleničce průhledný tenký film kapaliny. Koncentrace roztoku klesá a tím roste jeho povrchové napětí. Rozdíl povrchových napětí roztoku na stěně a na hladině roztoku ve sklenici způsobí další vzestup kapaliny po stěně. Víno, které se pohybuje nahoru po skle tvoří kapičky, jakmile však převáží tíhová síla nad povrchovými silami, steče kapka dolů po stěně a celý proces se opakuje.

Není však správné tvrdit, že víno se "spoustou nohou" je sladší, nebo lepší kvality. Ve skutečnosti míra tohoto jevu závisí pouze na obsahu alkoholu.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře

RE: Slzy vína - Marangoniho efekt terka* 16. 01. 2013 - 16:25