Broušení bruslí

21. únor 2011 | 06.00 |

broušení bruslíBruslení je opředeno řadou mýtů. Jeden z nich je ten, že bruslení je způsobeno zvýšeným tlakem čepele brusle na led. Tímto zvýšeným tlakem je způsobena nižší teplota tání ledu a proto pod bruslí vzniká vrstvička vody, která způsobuje klouzání brusle po ledu. Není to tak docela pravda, protože tento faktor se při bruslení projeví jen okrajově. Hmotnost těla bruslaře způsobuje tlak na hranu brusle, která se zařezává v pevné stopě do ledu. Důležité je  proto zejména správné broušení bruslí. Brusle se po ledu pohybuje ve stopě v důsledku úhlu, který je vytvořen "žlábkem” na spodní straně nože a boční stranou nože. Vlastní sklouznutí brusle po ledu je pak důsledkem miniaturní vodní vrstvičky vznikající mezi bruslí a ledem, který snižuje tření brusle na minimum. Mezi další faktory, které ovlivňují vznik skluzu či pevnost stopy brusle je kromě  teploty ledu je typ, druh a kvalita broušení, profil brusle (kolébka ) či úhel hrany nože.

Už samotný výběr brusle s vhodným žlábkem na konci nože brusle je alchymií. Jiný žlábek bude mít v brusli brankář, jiný obránce či útočník. Rádius žlábku bruslí se pohybuje od ½ palce (zajišťující lepší skluz a velkou rychlost) až po /16 palce (brusle se více zařezává a je vhodnější pro nižší rychlost hry). Jednotlivé míry rádia brusle jsou odstupňovány po 1/16 palce (1/2 mm). Každá změna o 1mm pozmění úhel ostří brusle přibližně o 2,5°. Přitom jak vnitřní tak  vnější hrana žlábku by měly být stejné a brusle pro brankáře mají mít žlábek upravený tak, aby se nemusely otupit. Broušení by mělo probíhat několik minut, přičemž se provádí někdy i leštění žlábku, kdy je skluz vylepšen až o 10%.

Další možností úpravy brusle je profilig. Profiling je vybroušení a naostření rádiusu (kolébky) na nůž brusle. Na brusli je vytvořen oblouk a ta se pak dotýká ledu jen určitou svojí částí. Vytvoření kolébky” je proces, který umožní vybrat si jak velikou částí se bude  brusle dotýkat ledu. Větší "kolébka” umožňuje nižší plošné zatížení, což znamená vyšší rychlost a více stability na ledu. Menší kolébka  je pro snadnější otáčení a větší pohyblivost. Kolébka zlepšuje rovnováhu a stabilitu, umožňuje ostřejší zatáčení a rychlejší zatáčení, rychlý rozjezd. Také snižuje únavu a riziko úrazu. Nevýhodami může být ubrání nože v některých případech i o 1mm či komplikovaná náprava nevhodně zvoleného profilu.

Broušení bruslí je doslova vědecký pohled na kvalitu skluzu bruslaře. Techniky broušení bruslí se neustále vyvíjení a špičkoví hokejisté musí mít své brusle kvalitně připraveny. Například Jaromír jágr na MS v hokeji 2010 využíval revoluční metody broušení bruslí kanadského brusiče Joe Freie.  Jeho bruska má dva brusné kotouče. Vedle klasického i menší diamantový, který dotváří tvar žlábku. Jeho dno tak nemá tvar obloučku, ale je rovné. Brusle se tak méně boří do ledu, podle Freiových výpočtů dokonce až o 70 %. 

Zdroj: http://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace-ms-2010-cesko/90691/kanadsky-brusic-narodaku-jagr-ho-chce-do-omsku.html

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.75 (8x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře