Světélkování cukru

17. červen 2008 | 07.00 |

tribo1

Tentokrát nebudeme cukr zapalovat, ale připravíme si několik druhů cukru, kleště nebo kladívko a pokus provedeme v temné místnosti. Několik minut počkáme, než se oči přizpůsobí temnotě a budou schopny vnímat slabé světélkování. Potom vezmeme kostku cukru do kombinačních kleští a opatrně zmáčkneme. Pozorujeme slabé modré světélkování.
Cukr můžeme drtit i zuby před zrcadlem. Hlavně opatrně na sklovinu!
Pokus funguje také s bonbóny značky Polo (taková ta bílá větrová kolečka). Můžeme je drtit pod pevnou tabulkou skla (to proto, aby to bylo lépe vidět), tak jako na uvedených fotografiích.

tribo2

Jaký je vlastně princip jevu, který se nazývá triboluminiscence??
Když se rozlomí krystaly cukru, jedna část má přebytek elektronů, zatímco druhá má přebytek kladných iontů. Téměř okamžitě elektrony přeskočí trhlinu v porušeném krystalu, a tak se obě strany neutralizují. Elektrony se sráží s dusíkem vzduchu, tím dusík emituje UV záření, doprovázené trochou viditelného modrého světla.
Triboluminiscence je kvantový jev, jeho mechanismus není ještě zcela pochopen a vysvětlen.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (5x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře