Banán v kapalném dusíku

11. září 2008 | 06.00 |

Pokud stlačíme vzduch při pokojové teplotě a pak mu odebereme teplo, které stlačením vznikne, a následně zase tento vzduch necháme rozpínat, získáme kapalný dusík. Kapalný dusík je 800krát hustší než plynný. Teplota tekutého dusíku je – 196 °C. Je to teplota srovnatelná s povrchovou teplotou na planetě Neptun během tamního letního dne.

Dusík se stále vaří, protože vzduch kolem nás je o 200 stupňů teplejší, než jeho bod varu. Když ponoříme na chvilku svou ruku (bez prstýnku!) do kapalného dusíku, tak se nám nic nestane.

Pingpongový míček s dírkou bude po vytažení z dusíkové lázně rotovat kolem své osy, protože z něj uniká vroucí dusík, který jej roztáčí.

Extrémně nízká teplota kapalného dusíku může měnit fyzikální vlastnosti některých předmětů. Materiál míčku zkřehne natolik, že jej lehce rozdrtíme, podobně ztvrdne a zároveň zkřehne gumová rukavice. Dá se rozbít na kousky. Měkký banán se po vytažení rozbíjí při pádu na pevnou podložku na "střepy". Dokonce je tak pevný, že jím při troše opatrnosti můžeme i zatloukat hřebíky. V podstatě každý předmět s obsahem vody, který je měkký a pružný, se stane tvrdým a křehkým, pokud jej ponoříte do tekutého dusíku.

Bílá pára, kterou vidíme po rozlití dusíku na podlahu, jsou kapičky vody z okolního vzduchu, které kondenzují na studených parách dusíku. Tento efekt známe jako divadelní nebo filmovou mlhu.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.8 (5x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře