Co to zas dáváš do mikrovlnky?

23. září 2008 | 06.00 |

Co se stane, když se do mikrovlnky vloží kov? Proč jiskří kovové nádobí v mikrovlnce – a proč některé nejiskří?

Princip mikrovlnné trouby - spíše její hlavní součásti - magnetronu  byl znám už ve dvacátých letech minulého století našemu profesoru Karlovy univerzity Augustu Žáčkovi. Přesto se k ohřívání potravin začala mikrovlnka používat mnohem později díky Američanu Pery Spencerovi. Ten si v roce 1946 všimnul, že se mu zničehonic roztekla čokoláda položená v blízkosti radaru. Nejprve vznikly masivní velké ohřívací trouby s označením radar range, které se používaly ve velkých kuchyních. Do domácností se mikrovlky prosadily až po roce 1967, kdy se Japoncům podařilo magnetron zmenšit do přijatelné velikosti. 

Ohřívání jídla v mikrovlnce funguje na principu elektromagnetického záření s frekvencí 2,45 GHz. Toto záření vzniká díky zmiňované mikrovlné elektronce - magnetronu, který jej vyzařuje vlnovodem do kovového prostoru. Do něj pak umístíme vhodný pokrm, obsahující zejména dostatek vody. Mikrovlny o vlnové délce 12,24 cm pronikají do pokrmu a v něm rozkmitají molekuly vody. Rychlejší kmitání molekul vody znamená zvýšení vnitřní energie porkmu, což se projeví na zvýšení jeho teploty.

Jistě víte, co se stane, když do klasické mikrovlnky vložíte kovový příbor nebo pozlacený talíř. Díky vysokému výkonu mikrovlnného záření dojde k nepříjemnému jiskření zejména na ostréých hranách vložených kovových těles. Na nich vzniká velmi vysoká hodnota intenzity elektrického pole, která kromě jiskření může způsobit další výboje, případně zapálení hořlavých částí. 

Jednoduchým experimentem s alobalovou fólií se přesvědčíme o tom, že také závisí právě na tvaru povrchu kovového tělesa. Hladký povrch alobalové fólie téměř nejiskří, ale pokud ji nastříháme a ještě pomačkáme, promění se vnitřek trouby v ohňostroj.

Dnes se však vyrábějí už mikrovlnné trouby, který ani vložení kovu do prostoru pro ohřev nijak nevadí. Dokonce je to v některých případech doporučováno, aby při ohřívání tekutin, byla v nádobě společně s nimi také kovová lžička. Ta pak má úlohu chránit před utajeným varem a tedy opaření při vytažení přehřáté kapaliny z mikrovlnky.

Pokusy, které pozorujeme při vkládání žárovky, železných pilin, spořivé žárovky, různých elektrických obvodů na videu rozhodně doma nedoporučuji opakovat: magnetron při nich dostává pořádně zabrat a ničíme i vnitřek mikrovlnky. Taková trouba nám jistě dlouhou dobu pracovat nevydrží. Od toho je YouTube, kde můžeme různé experimentátory pozorovat.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 2.33 (9x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Co to zas dáváš do mikrovlnky? bara 10. 07. 2016 - 23:01