Vyrob si lihový teploměr

16. září 2008 | 09.00 |

Princip kapalinového teploměru je založen na tepelné roztažnosti jednotlivých látek, kdy je objem měrné látky závislý na její teplotě. Většinou se používají teploměry naplněné rtutí nebo obarveným lihem. Každý má svůj rozsah teplot, které může naměřit. Rtuťový teploměr měří od –30°C do 300 °C, lihový od –110°C do 70°C.

K výrobě jednoduchého teploměru potřebujeme čistou láhev, skleněnou trubičku nebo brčko, denaturovaný líh, potravinářské barvivo, plastelínu, fix a papír na stupnici.
Do láhve nalijeme vodu a trochu denaturovaného lihu, který pro lepší viditelnost obarvíme potravinářským barvivem.
Varování: i když nám vzniklá směs připomíná barevný koktejl, nemáme ji konzumovat!
Do plastelíny propíchneme trubici tak, aby dosahovala pod hladinu obarvené směsi kapalin. Místo plastelíny můžeme použít i zavařovací víčko, kterým brčko pak vytvořeným otvorem protáhneme nad láhev.
Stupnici ocejchujeme jako kdysi Anders Celsius. Teploměr vložíme do vody, kterou ohřejeme třeba pouze na 50°C podle jiného cejchovaného teploměru a označíme tuto teplotu na stupnici, poté ji vložíme do vody s ledem a po chvíli označíme teplotu 0°C. Pak vzdálenost mezi oběma značkami rozdělíme třeba na 10 stejných dílků, popíšeme hodpovídající hodnoty a máme jednoduchý teploměr.
Náš teploměr využívá teplotní roztažnosti lihu, která je s rostoucí teplotou větší než u samotné vody. Líh také rychleji reaguje na změnu teploty než voda. Při větších teplotách se však rychle vypařuje, proto není vhodný na měření vysokých teplot. Musel by být uzavřen v trubici s vyčerpaným vzduchem.

Zajímavé však je, že když Celsius tvořil svoji teplotní stupnici, tak teplotu varu označil za 0°C a teplotu tání jako 100 °C.Z praktických důvodů je to dnes přesně obráceně.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 2.6 (5x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře