Indukční ohřev

16. březen 2009 | 06.00 |

indukceKlasické ohřívání potravin na plynovém či elektrickém sporáku začíná být  poslední dobou čím dál více vytlačováno indukčním ohřevem. V kuchyních se objevila sklokeramická deska s indukčním ohřevem. Jedná se o úsporný zdroj tepla, který pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci. Hlavní výhodou ohřevu je snížení tepelných ztrát, protože se ohřívá přímo dno kovové nádoby (u zbylých typů se nejdříve ohřívá plotýnka a ta poté předává teplo nádobě).

Když vodičem prochází střídavý proud, indukuje se pomocí elektromagnetického pole v dalším blízkém vodiči elektrické napětí. Pokud vodič nahradíme vodivou plochou, kterou v tomto případě bude tvořit dno hrnce, bude v této ploše vznikat napětí, které se ihned uzavírá a tvoří takzvané vířivé proudy. Tyto proudy zahřívají přímo dno hrnce. Tento jev je naopak nežádoucí u transformátorů, kde se jej snažíme minimalizovat, protože způsobuje ztráty ohříváním železného jádra.

U indukčního vaření jsou pod sklokeramickou deskou zabudovány cívky, které napájí měnič napětím o frekvenci 25 až 35 kHz. Po nastavení  výkonu v rozmezí cca 120 - 1 800 W se při položení kovové nádoby na keramickou desku, pod kterou je instalována elektromagnetická indukční cívka, vytvoří silné magnetické pole. Magnetické proudy pole procházejí skrz dno kovové nádoby tak vznikají četné vířivé magnetické proudy uvnitř dna hrnce. Tyto vířivé proudy dno hrnce ohřejí velmi rychle. 

Hlavní výhodou tohoto způsobu ohřevu je především vysoká účinnost, protože vlastní elektronika spotřebuje maximálně 6 % energie a ztráty v indukční cívce a dalších konstrukčních prvcích nepřesahují 4 %. Z toho vyplývá, že zhruba 90% elektrické energie je přeměněno na teplo ve dně hrnce. Vaření probíhá rychleji při podstatně menší spotřebě elektrické energie.
 
Nevýhodou tohoto způsobu vaření je nutnost použít pro vaření jen nádobí z vodivého a zmagnetizovatelného materiálu. Vhodné je nádobí ze smaltovaného plechu, litiny a oceli, naopak u nádobí ze skla, keramiky a dalších podobných materiálů k ohřevu nedojde.

Pokud se voda v hrnci vyvaří a  mohlo by dojít k přehřátí, indukční cívka se sama vypne. Totéž udělá, jestliže na varné ploše leží nějaký cizí předmět. Indukční vařič totiž ohřívá pouze hrnce s obsahem železa, které  sám rozpozná. Neočekávejte proto, pokud na indukční vařič postavíte starší hliníkovém nádobí, nerezové nádobí, skleněné nádobí, teflonové nádobí,  že si něco uvaříte.  Potraviny v tomto nádobí zůstanou studené.    

Někdy bývá nesprávně uváděno, že při vaření na indukční sklokeramické desce je plotna studená a nehrozí popálení.  To však není pravda, neboť  sklokeramická deska je ohřívána zpětně od  nádoby, která na ní stojí. Plotýnka bývá často velmi horká, protože je na ní postavena nádoba s vařící se vodou. Po sejmutí nádoby se deska okamžitě neochladí.  Doba jejího ochlazení závidí na její počáteční teplotě, na teplotě okolí a měrné  tepelné kapacitě použitého materiálu. Z praktické zkušenosti vyplývá, že  asi  po 10 -15 minutách od ukončení vaření  se na sklokeramické desce dá udržet ruka bez nebezpečí popálení.

Následující video ukazuje tavení pájky při indukčním ohřevu:
http://www.youtube.com/watch?v=wZPgw2sTmNM

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.88 (8x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře

RE: Indukční ohřev ivan27 19. 05. 2009 - 22:44
RE: Indukční ohřev kritik 20. 01. 2012 - 11:25