Vaříme knedlíky

7. září 2009 | 06.00 |

knedlíkOblíbenou přílohou v české kuchyni jsou houskové knedlíky. Příprava kvalitních knedlíků není vůbec tak snadná. Dobře připravený houskový knedlík musí být především kyprý.Tento výsledek je závislý na použití kvalitní mouky, správné hustotě, dobrém propracování a odpočinutí těsta a správném uvaření knedlíku. A také na správném počínání těsně po jejich uvaření, které si fyzikálně objasníme.

Běžně používané základní suroviny pro přípravu knedlíků jsou: kvalitní hrubá mouka, vejce, mléko či voda, droždí nebo pečivový prášek, jeden až dva dny staré žemle a sůl. Vlastní příprava knedlíků se liší podle jednotlivých receptů a zhruba je možné ji shrnout do následujících kroků: do mísy prosejeme mouku, do které jemně rozdrobíme droždí, tekutinou s vejci a solí zaděláme hodně vláčné těsto, které vypracováváme tak dlouho, až je lesklé a nechytá se vařečky, poté těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple odpočinout, aby vlivem vznikajících plynů – zejména CO2, pěkně nakynulo.  Nakonec přimícháme na kostičky nakrájené žemle, na pomoučeném prkénku vytvoříme knedlíkové šišky a vaříme v osolené vodě 20 až 30 minut. Na vaření knedlíků používáme větší hlubší nádobu, protože varem knedlíky nabudou a musí ve vodě volně plavat. Zde se projeví změna hustoty knedlíku během vaření. A teď se dostáváme k tomu důležitému na závěr. Po uvaření knedlíky ihned vyjmeme a rozkrájíme nebo propícháme.

Houskové knedlíky totiž po uvaření v sobě obsahují hodně plynů. Během vaření se zvyšuje teplota a tyto plyny se rozpínají. Pokud bychom knedlíky po vyndání z vařící vody nepropíchali ani nenakrájeli, chladnoucí plyny uvnitř se zase začnou smršťovat a knedlíky se budou srážet. Propícháním či nakrájením umožníme uvolnění plynů a k tomuto nepříznivému jevu, který často pokazí dojem knedlíku, by docházet nemělo.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.43 (7x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Vaříme knedlíky irena 01. 02. 2011 - 10:28