Planckova teplota

16. leden 2017 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Zatímco nejnižší teoreticky možná teplota je známá pod označením absolutní nula, pak o té největší teplotě, toho zatím příliš nevíme. Někteří fyzikové se domnívají, že horní hranice teplotní stupnice neexistuje, jiní za ni považují tzv. Planckovu teplotu. Její teoretická hodnota je 1,42 x1032 K a bývá někdy označována jako absolutní horko.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.8 (5x) | přečteno: 394x

Zvuky při varu vody

21. prosinec 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Při vaření vody v rychlovarných konvicích se chvíli po jejím zapnutí začnou ozývat zvuky. Zpočátku nám indikují, že je konvice skutečně zapnutá, ale postupně tyto zvuky zesilují a zejména v kovových konvicích dosahují tak velké intenzity, že vzniká rušivý hluk. Ale najednou těsně před dosažením teploty varu zvuky utichnou. Čím je to způsobeno?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (3x) | přečteno: 356x

Jak krystalizuje včelí med?

7. listopad 2016 | 00.00 | rubrika: Termodynamika

Med je především chuťově zajímavá, harmonicky vyvážená směs nejrůznějších látek, produkovaná včelami. Hlavní součástí medu jsou z 82 % sacharidy glukóza a fruktóza, které vznikají štěpením řepného cukru (sacharózy) enzymem sacharázou, kterou obsahují hltanové žlázky včel. V medu je stopové množství dalších sacharidů, aminokyselin, bílkovin, enzymů, organických kyselin, vitamínů a antioxidantů. Během ukládání medu v plástech dochází k jeho zrání, které pokračuje i po jeho vymetení do sklenic. Přesto při nevhodném skladování medu může dojít ke změně jeho skupenství na pevné – med přestane být tekutý a krystalizuje.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 3.67 (3x) | přečteno: 362x

Odhalí termokamera mechanický doping v cyklistice?

19. duben 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Profesionální cyklistika po "běžných" dopingových skandálech závodníků, musí čelit dopingu mechanickému. Cyklisté přestávají pod tlakem dopingových komisařů používat krevní transfúze či pomocné medikamenty a hledají další možnosti, jak podvádět, aby zvítězili.  Pokud sledujete cyklistiku, jistě jste si všimli někdy naprosto nečekaných nástupů jezdců, kteří vyrazí dopředu či do kopce v místech, kde jejich soupeři musí vstávat ze sedla. "Ten snad má v tom kole motor", řeknete si. Jak vyplývá z posledních sledování kol cyklistů pomocí termokamery, to zřejmě bude pravda.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 3.67 (3x) | přečteno: 559x

Největší teploměr na světě

17. leden 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Výraznou dominantou města Baker v Kalifornii je největší teploměr světa. Už při příjezdu do města jej zpozorujete přímo z dálnice a přitom můžete sledovat aktuální teplotu vzduchu. Obří teploměr, opatřený v USA používanou Fahrenheitovou teplotní stupnicí, se nachází před místní restaurací Big Boy a dosahuje výšky 40,84 metru (134 stop). Proč se tento světový unikát nachází přímo tady a proč má výšku právě 134 stop?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 376x

Domácí „klimatizace“

30. srpen 2015 | 11.00 | rubrika: Termodynamika

Docela mě "baví" neotřelé nápady (internet je jejich bezedná studnice) a "kutilství", které tyto nesmysly uvádí v život. Posledním příkladem je domácí klimatizace, kterou si můžete vyrobit sami podle návodu zde. Spíše se dá hovořit o domácím ochlazovači, který se dal koupit v obchodním řetězci specializujícím se na dům a zahradu.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 1.840x

Milióny černých míčků chrání vodní hladinu

24. srpen 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Velké diskuse na internetu způsobily informace o pokrytí vodní nádrže Van Norman v Kalifornii vrstvou 96 miliónů černých míčků o velikosti jablek. Míčky mají zabezpečit ochranu pitné vody a zamezit jejímu vypařování v současném horkém létě, které panuje i v okolí Los Angeles. Podle návrhu biologů má vrstva míčků navíc zamezit přístupu ptactva a znečišťování vody. Jenže proč jsou ty míčky černé, když každý přece ví, že černá barva pohlcuje sluneční záření, roste teplota a tím pádem bude vypařování rychlejší?

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 552x

Proč a čím se kropí v létě ulice?

27. červenec 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Vedro ve městě je v letošním létě k zbláznění. Dlouhodobě neprší a ani po krátké přeháňce nejde poznat, že pršelo. A tak do ulic některých měst vyjíždějí kropicí vozy.  I tam, kde to nebývalo nikdy zvykem, pomáhají s kropením silnic třeba místní dobrovolní hasiči. Proč se vlastně ulice v létě kropí?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2.33 (3x) | přečteno: 1.454x

Suchá voda? Novec 1230

18. červenec 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Internet se hemží experimenty se záhadnou, čirou kapalinou. Když do ní při varu ponoříte celou dlaň, neopaříte se. Chcete-li si v ní uvařit sáčkový čaj, máte problém jej do ní vůbec ponořit. A co teprve kostka cukru – ta v ní dokonce plave. Rozpustná káva se v ní odmítá rozpustit a vrcholem všech ukázek je ponoření mobilu, tabletu či celé zapnuté obrazovky, kdy technika nepřestane pracovat. Tak si klidně můžete sledovat televizi zapnutou v napuštěném akváriu nebo si v něm zapnete elektrickou žárovku v lampičce. Co je to za zázračnou kapalinu a k čemu se hodí?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.33 (3x) | přečteno: 643x

Podtlak vzduchu v láhvi

1. květen 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Efektní experiment, kdy do láhve vcucneme oloupané natrvrdo uvařené vajíčko zná snad každý. Vegetariáni také mohou použít obměnu tohoto pokusu s banánem, který se při vtažení do láhve, sám sloupne. Oblíbeným pokusem je také nasátí vody do láhve, když v jejím nitru zhasne zapálená svíčka. Méně známé jsou pokusy, kdy voda se "sama" nasaje do dnem vzhůru obrácené lahve.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 605x