Jak se vyrábí instantní káva sublimací?

20. březen 2017 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

S pravou zrnkovou kávou se nedá ta instantní vůbec srovnávat. Instantní káva je populární především díky své malé časové náročnosti přípravy. Stačí prášek nebo granule zalít horkou vodou, případně dochutit cukrem či mlékem, a nápoj je na světě. Na její výrobu se však používají méně kvalitní zrna druhu robusta, kterých je na přípravu instantního nápoje potřeba mnohem více než na výrobu pražené kávy. Přesto si instantní káva zachovává své kávové aroma. Jak se vyrábí instantní káva?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (2x) | přečteno: 333x

Planckova teplota

16. leden 2017 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Zatímco nejnižší teoreticky možná teplota je známá pod označením absolutní nula, pak o té největší teplotě, toho zatím příliš nevíme. Někteří fyzikové se domnívají, že horní hranice teplotní stupnice neexistuje, jiní za ni považují tzv. Planckovu teplotu. Její teoretická hodnota je 1,42 x1032 K a bývá někdy označována jako absolutní horko.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.8 (5x) | přečteno: 386x

Zvuky při varu vody

21. prosinec 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Při vaření vody v rychlovarných konvicích se chvíli po jejím zapnutí začnou ozývat zvuky. Zpočátku nám indikují, že je konvice skutečně zapnutá, ale postupně tyto zvuky zesilují a zejména v kovových konvicích dosahují tak velké intenzity, že vzniká rušivý hluk. Ale najednou těsně před dosažením teploty varu zvuky utichnou. Čím je to způsobeno?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (3x) | přečteno: 352x

Jak krystalizuje včelí med?

7. listopad 2016 | 00.00 | rubrika: Termodynamika

Med je především chuťově zajímavá, harmonicky vyvážená směs nejrůznějších látek, produkovaná včelami. Hlavní součástí medu jsou z 82 % sacharidy glukóza a fruktóza, které vznikají štěpením řepného cukru (sacharózy) enzymem sacharázou, kterou obsahují hltanové žlázky včel. V medu je stopové množství dalších sacharidů, aminokyselin, bílkovin, enzymů, organických kyselin, vitamínů a antioxidantů. Během ukládání medu v plástech dochází k jeho zrání, které pokračuje i po jeho vymetení do sklenic. Přesto při nevhodném skladování medu může dojít ke změně jeho skupenství na pevné – med přestane být tekutý a krystalizuje.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 3.67 (3x) | přečteno: 355x

Odhalí termokamera mechanický doping v cyklistice?

19. duben 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Profesionální cyklistika po "běžných" dopingových skandálech závodníků, musí čelit dopingu mechanickému. Cyklisté přestávají pod tlakem dopingových komisařů používat krevní transfúze či pomocné medikamenty a hledají další možnosti, jak podvádět, aby zvítězili.  Pokud sledujete cyklistiku, jistě jste si všimli někdy naprosto nečekaných nástupů jezdců, kteří vyrazí dopředu či do kopce v místech, kde jejich soupeři musí vstávat ze sedla. "Ten snad má v tom kole motor", řeknete si. Jak vyplývá z posledních sledování kol cyklistů pomocí termokamery, to zřejmě bude pravda.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 3.67 (3x) | přečteno: 556x

Největší teploměr na světě

17. leden 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Výraznou dominantou města Baker v Kalifornii je největší teploměr světa. Už při příjezdu do města jej zpozorujete přímo z dálnice a přitom můžete sledovat aktuální teplotu vzduchu. Obří teploměr, opatřený v USA používanou Fahrenheitovou teplotní stupnicí, se nachází před místní restaurací Big Boy a dosahuje výšky 40,84 metru (134 stop). Proč se tento světový unikát nachází přímo tady a proč má výšku právě 134 stop?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 373x

Domácí „klimatizace“

30. srpen 2015 | 11.00 | rubrika: Termodynamika

Docela mě "baví" neotřelé nápady (internet je jejich bezedná studnice) a "kutilství", které tyto nesmysly uvádí v život. Posledním příkladem je domácí klimatizace, kterou si můžete vyrobit sami podle návodu zde. Spíše se dá hovořit o domácím ochlazovači, který se dal koupit v obchodním řetězci specializujícím se na dům a zahradu.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 1.836x

Milióny černých míčků chrání vodní hladinu

24. srpen 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Velké diskuse na internetu způsobily informace o pokrytí vodní nádrže Van Norman v Kalifornii vrstvou 96 miliónů černých míčků o velikosti jablek. Míčky mají zabezpečit ochranu pitné vody a zamezit jejímu vypařování v současném horkém létě, které panuje i v okolí Los Angeles. Podle návrhu biologů má vrstva míčků navíc zamezit přístupu ptactva a znečišťování vody. Jenže proč jsou ty míčky černé, když každý přece ví, že černá barva pohlcuje sluneční záření, roste teplota a tím pádem bude vypařování rychlejší?

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 550x

Proč a čím se kropí v létě ulice?

27. červenec 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Vedro ve městě je v letošním létě k zbláznění. Dlouhodobě neprší a ani po krátké přeháňce nejde poznat, že pršelo. A tak do ulic některých měst vyjíždějí kropicí vozy.  I tam, kde to nebývalo nikdy zvykem, pomáhají s kropením silnic třeba místní dobrovolní hasiči. Proč se vlastně ulice v létě kropí?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2.33 (3x) | přečteno: 1.441x

Suchá voda? Novec 1230

18. červenec 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Internet se hemží experimenty se záhadnou, čirou kapalinou. Když do ní při varu ponoříte celou dlaň, neopaříte se. Chcete-li si v ní uvařit sáčkový čaj, máte problém jej do ní vůbec ponořit. A co teprve kostka cukru – ta v ní dokonce plave. Rozpustná káva se v ní odmítá rozpustit a vrcholem všech ukázek je ponoření mobilu, tabletu či celé zapnuté obrazovky, kdy technika nepřestane pracovat. Tak si klidně můžete sledovat televizi zapnutou v napuštěném akváriu nebo si v něm zapnete elektrickou žárovku v lampičce. Co je to za zázračnou kapalinu a k čemu se hodí?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.33 (3x) | přečteno: 631x