Pálení čarodějnic z vesmíru

2. květen 2017 | 19.30 | rubrika: Termodynamika

carodejniceDružice, které obíhají nad naší Zemí, jsou schopny zachytit nejrůznější věci. Pomineme-li družice špionážní, které mají jasný účel a k tomu patřičné rozlišovací schopnosti, jsou pro civilní účely často zpřístupněna data například družic meteorologických. Z výšky mezi 800 až 900 km nad zemským povrchem monitorují počasí družice NOAA. Jde o polární družice, které mají sklon vůči rovině zemského rovníku až 99° stupňů a oběhnou po této dráze Zemi zhruba za 100 minut. Mezi dvěma sousedními oblety na rovníku se posune jejich dráha asi o 25,5° západním směrem. Jejich rozlišovací schopnost je asi 1 km. Navíc družice přelétá určitou zeměpisnou šířku vždy ve stejném místním čase. Na družici je skenující radiometr, který na 6 pásmech (kanálech) snímá postupně odražené sluneční záření a tepelné záření ze Země. Díky družici máme nyní zajímavou mapu České republiky s výskytem ohňů zapálených v souvislosti s filipojakubskou nocí.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 288x

Jak se vyrábí instantní káva sublimací?

20. březen 2017 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

S pravou zrnkovou kávou se nedá ta instantní vůbec srovnávat. Instantní káva je populární především díky své malé časové náročnosti přípravy. Stačí prášek nebo granule zalít horkou vodou, případně dochutit cukrem či mlékem, a nápoj je na světě. Na její výrobu se však používají méně kvalitní zrna druhu robusta, kterých je na přípravu instantního nápoje potřeba mnohem více než na výrobu pražené kávy. Přesto si instantní káva zachovává své kávové aroma. Jak se vyrábí instantní káva?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (2x) | přečteno: 333x

Planckova teplota

16. leden 2017 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Zatímco nejnižší teoreticky možná teplota je známá pod označením absolutní nula, pak o té největší teplotě, toho zatím příliš nevíme. Někteří fyzikové se domnívají, že horní hranice teplotní stupnice neexistuje, jiní za ni považují tzv. Planckovu teplotu. Její teoretická hodnota je 1,42 x1032 K a bývá někdy označována jako absolutní horko.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.8 (5x) | přečteno: 389x

Zvuky při varu vody

21. prosinec 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Při vaření vody v rychlovarných konvicích se chvíli po jejím zapnutí začnou ozývat zvuky. Zpočátku nám indikují, že je konvice skutečně zapnutá, ale postupně tyto zvuky zesilují a zejména v kovových konvicích dosahují tak velké intenzity, že vzniká rušivý hluk. Ale najednou těsně před dosažením teploty varu zvuky utichnou. Čím je to způsobeno?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (3x) | přečteno: 353x

Jak krystalizuje včelí med?

7. listopad 2016 | 00.00 | rubrika: Termodynamika

Med je především chuťově zajímavá, harmonicky vyvážená směs nejrůznějších látek, produkovaná včelami. Hlavní součástí medu jsou z 82 % sacharidy glukóza a fruktóza, které vznikají štěpením řepného cukru (sacharózy) enzymem sacharázou, kterou obsahují hltanové žlázky včel. V medu je stopové množství dalších sacharidů, aminokyselin, bílkovin, enzymů, organických kyselin, vitamínů a antioxidantů. Během ukládání medu v plástech dochází k jeho zrání, které pokračuje i po jeho vymetení do sklenic. Přesto při nevhodném skladování medu může dojít ke změně jeho skupenství na pevné – med přestane být tekutý a krystalizuje.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 3.67 (3x) | přečteno: 356x

Odhalí termokamera mechanický doping v cyklistice?

19. duben 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Profesionální cyklistika po "běžných" dopingových skandálech závodníků, musí čelit dopingu mechanickému. Cyklisté přestávají pod tlakem dopingových komisařů používat krevní transfúze či pomocné medikamenty a hledají další možnosti, jak podvádět, aby zvítězili.  Pokud sledujete cyklistiku, jistě jste si všimli někdy naprosto nečekaných nástupů jezdců, kteří vyrazí dopředu či do kopce v místech, kde jejich soupeři musí vstávat ze sedla. "Ten snad má v tom kole motor", řeknete si. Jak vyplývá z posledních sledování kol cyklistů pomocí termokamery, to zřejmě bude pravda.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 3.67 (3x) | přečteno: 556x

Největší teploměr na světě

17. leden 2016 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Výraznou dominantou města Baker v Kalifornii je největší teploměr světa. Už při příjezdu do města jej zpozorujete přímo z dálnice a přitom můžete sledovat aktuální teplotu vzduchu. Obří teploměr, opatřený v USA používanou Fahrenheitovou teplotní stupnicí, se nachází před místní restaurací Big Boy a dosahuje výšky 40,84 metru (134 stop). Proč se tento světový unikát nachází přímo tady a proč má výšku právě 134 stop?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 375x

Domácí „klimatizace“

30. srpen 2015 | 11.00 | rubrika: Termodynamika

Docela mě "baví" neotřelé nápady (internet je jejich bezedná studnice) a "kutilství", které tyto nesmysly uvádí v život. Posledním příkladem je domácí klimatizace, kterou si můžete vyrobit sami podle návodu zde. Spíše se dá hovořit o domácím ochlazovači, který se dal koupit v obchodním řetězci specializujícím se na dům a zahradu.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 1.836x

Milióny černých míčků chrání vodní hladinu

24. srpen 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Velké diskuse na internetu způsobily informace o pokrytí vodní nádrže Van Norman v Kalifornii vrstvou 96 miliónů černých míčků o velikosti jablek. Míčky mají zabezpečit ochranu pitné vody a zamezit jejímu vypařování v současném horkém létě, které panuje i v okolí Los Angeles. Podle návrhu biologů má vrstva míčků navíc zamezit přístupu ptactva a znečišťování vody. Jenže proč jsou ty míčky černé, když každý přece ví, že černá barva pohlcuje sluneční záření, roste teplota a tím pádem bude vypařování rychlejší?

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 551x

Proč a čím se kropí v létě ulice?

27. červenec 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Vedro ve městě je v letošním létě k zbláznění. Dlouhodobě neprší a ani po krátké přeháňce nejde poznat, že pršelo. A tak do ulic některých měst vyjíždějí kropicí vozy.  I tam, kde to nebývalo nikdy zvykem, pomáhají s kropením silnic třeba místní dobrovolní hasiči. Proč se vlastně ulice v létě kropí?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2.33 (3x) | přečteno: 1.441x