Když do minerálky vhodíme pro zpestření její chuti kuličky rybízu, budeme svědky jejich neúnavného pohybu. Část rybízových kuliček, které mají větší hustotu než voda, klesají ke dnu a odtud najednou vyplavou opět k hladině. Proč se rybíz takto chová?
V mnohých nealkoholických nápojích je rozpuštěný oxid uhličitý. Ten se z kapaliny neustále uvolňuje, a proto také minerálka krásně šumí. Bublinky oxidu uhličitého také ulpívají často na stěnách nádoby, kde se postupně zvětšují, pak se odtrhnou a stoupají vzhůru k hladině. Povrch kuliček rybízu je také vhodný pro ulpívání bublinek oxidu uhličitého. Tím se průměrná hustota kuličky rybízu zmenší a podle Archimédova zákona na ni působí větší vztlaková síla. Kulička tak začne stoupat k hladině minerálky, kde bublinky oxidu uniknou do vzduchu. Tím dojde ke snížení vztlakové síly a kulička rybízu klesá opět v minerálce dolů. Tento pohyb kuliček rybízu se neustále opakuje, dokud většina z oxidu uhličitého nevyprchá do vzduchu.
Experiment je možné provádět i s jiným drobnými a vhodnými předměty v minerálce. V minerálce vám tak mohou tančit nevařená zrnka rýže, těstoviny, případně rozinky, které pak klesnou ke dnu a můžete je nakonec nasáté minerálkou, zkonzumovat.