Na vytřepání zbytků kečupu, hořčice nebo majonézy z plastové nebo skleněné láhve je potřeba použít 1. Newtonův pohybový zákon. S nádobou v ruce se rozeženeme směrem dolů a pak s ní prudce zastavíme. Obtížně tekutý obsah nádoby setrvává dál v pohybu a klouže po stěnách nádoby dolů k otvoru. Když tento postup budeme několikrát opakovat, můžeme se časem dočkat, že nádobu s touto pomalu tekoucí hmotou vyprázdníme. Nešlo by to však vyřešit elegantněji a hlavně rychle?
Doktorand Dave Smith a jeho tým strojních inženýrů a nano-technologů z výzkumné skupiny Varanasi z MIT nedávno přišla s řešením tohoto problému. Na vnitřní stěny nádob je nutné nanést superkluzký nátěr, který umožní rychlé vyprázdnění obsahu nádoby v požadovaném množství. Tato vrstva materiálu LiquiGlide je vyrobena z potravinářských surovin, takže její používání je netoxické a bezpečné. Materiál LiquiGlide výrazným způsobem snižuje tření tekutého obsahu po stěnách nádoby a tím se může celosvětově uspořit velké množství takto skladovaných potravin. Z nádob jejich obsah snadno vyteče ven.
RE: Jak dostat kečup rychle ze sklenice? | tlapka | 24. 07. 2012 - 10:02 |