Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
K vajíčkům patří jedna základní vlastnost s nimi spojená – křehkost. Přesto i tento předmět může mít neobvyklou vlastnost bez toho, že bychom ho uvařili - pružnost. Bude však nutné v syrovém stavu zbavit se jeho vaječné skořápky. K tomu nám pomůže bez loupání -chemickou cestou ocet.
Vybrané syrové vajíčko vložíme do sklenice a zalijeme jej octem. Po vložení do sklenice se skořápka okamžitě pokryje malinkými bublinkami, které jej začnou ze všech stran obalovat. Bublinky se potom začínají zvětšovat – probíhá chemická reakce mezi zředěnou kyselinou octovou a materiálem skořápky z uhličitanu vápenatého. Skořápka se přitom pomalu rozpouští a jako vedlejší produkt také vzniká oxid uhličitý, který tvoří zmiňované bublinky na povrchu skořápky. Vejce v octu vyplave k hladině a my musíme zajistit, aby se příliš nedotýkalo stěn sklenice a občas je také otočit. Otáčení však obvykle probíhá samovolně a vejce se v octu vrtí podle toho, jak se v důsledku vznikajících a uvolňujících se bublinek mění těžiště vajíčka.
Po několika hodinách (záleží na kvalitě skořápky) nakonec dojde k odleptání skořápky. Skořápka úplně zmizí a povrch vajíčka je pokryt pouze tenkou pružnou blankou, která se ve vejci nachází těsně pod skořápkou Tato blanka nyní drží obsah vejce pohromadě a tím také jeho tvar. Vajíčko má gumovou povahu a po jeho vyjmutí z octu je skutečně pružné. Můžeme jej opatrně mačkat či odrážet od desky stolu.
Pokud tento experiment provedete s uvařeným vajíčkem, skořápka se také rozpustí úplně stejně, ale zůstane gumové vajíčko, které může skutečně skákat (když ho nebudete házet z příliš velké výšky).