Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Když si nechceme spálit pusu či jazyk od příliš horké bílé kávy, tak máme dvě různé možnosti jak ji připravit. Můžeme například počkat 5 minut a pak smíchat horkou meltu s mlékem nebo nejprve smícháme meltu s mlékem a pak počkáme také 5 minut než kávu vypijeme. Která z možností směřuje k výsledné nižší teplotě bílé kávy?
Přestup tepla Q z tělesa o teplotě t2 do prostředí s teplotou t1 je dán vzorcem:
Q = k × ( t2 – t1) , kde k je součinitel přestupu tepla.
Ze vzorce vidíme, že přestup tepla je přímo úměrný teplotnímu rozdílu. V prvním případě nastane rychlejší ochlazování, protože teplotní rozdíl mezi horkou meltou a okolím je vyšší. Takto ochlazená melta se potom smíchá se studeným mlékem, takže nastane další ochlazení. Proto je první postup z hlediska rychlosti ochlazování efektivnější.
| RE: Vánoční bílá káva | brumla | 12. 01. 2012 - 18:54 |