V kuchyních často používáme vychytané materiály, které mají výbornou tepelnou vodivost a navíc se k nim nepřipalují vařené suroviny. Jedním z nich je polymer známý pod názvem teflon (polytetrafluorethylen [CF2-CF2]n). Je mimořádně chemicky a tepelně odolný. Má však údajně i zdravotní rizika.
Teflon byl objeven v laboratořích firmy Du Pont výzkumníkem Roy Plunkettem, který tehdy pracoval na vývoji netoxického a nehořlavého chladiva pro strojní chlazení. Když si 6. dubna 1936 prohlížel válec kompresoru, všiml si, že kolem sedla ventilu je usazen podivný bílý prášek. Byl to polymerovaný (spojení velkého množství molekul téhož druhu v makromolekulu) tetrafluoretylen, tj. polytetrafluoretylen. Nechal si jej patentovat a po 10 letech výzkumu si tento materiál zaregistrovala firma Du Pont pod obchodní značkou Teflon.
Teflon je nenasákavý, odolný vůči světlu, stárnutí, křehnutí, jeho mechanické vlastnosti nejsou v širokém rozmezí (20 - 250 °C) téměř závislé na teplotě. Teplota, při které se rozkládá je 360 °C a hoří teprve při 500 – 560 °C (běžným plastickým hmotám dělá potíže vydržet "pouhých” 100 °C). Tato bílá látka voskovitého vzhledu a vynikajících vlastností má velmi mnohostranné využití: od pokrývání povrchu kuchyňského nádobí po výrobu odolných chemických aparatur pro práci s agresivními médii, nádob pro uchovávání silných kyselin a reaktivních organických sloučenin. Z teflonu se vyrábějí velmi odolná těsnění pro průmyslové účely i využití v domácnostech.
Pokud se tedy nebude teflonové nádobí při vaření používat s souladu s návodem (tak jako ostatně všechny umělé hmoty a plasty) může být jeho další používání problematické.
RE: Teflon | brumbrumbrum | 10. 12. 2009 - 20:45 |
RE: Teflon | bublinkacz* | 11. 12. 2009 - 21:02 |
RE: Teflon | hlander | 14. 12. 2009 - 16:01 |