brumlič: Hm, to by mě fakt nikdy nenapadlo, že horká voda může takhle zmrznout dříve. No, jde vidět, že ve fyzice mám ještě dosti velké mezery
a.c.dupin: Ale vůbec nemáš mezery. Za poměrně obvyklého (a běžně i dostatečně přesného) zjednodušení nezávisejí klíčové vlastnosti zahrnuté při fenomenologickém popisu do součinitele přestupu tepla a měrné tepelné kapacity závisejí na teplotě jen velmi málo a k tuhnutí dochází ihned, jakmile jsou vhodné podmínky.
Celá "zrada" je v tom, že tyto úvahy jsou sice velmi přesným ale přeci jen jen zjednodušením fyzikální reality. Velmi poučné je projít si odvození některých vztahů, ve kterých je krok "rozvineme do Taylorova polynomu a členy vyšších řádů zanedbáme". Jediné faktické oprávnění takových kroků je v tom, že to experimentálně více nebo méně funguje.
Proto je třeba být při tvrzení "to není z fyzikálního hlediska možné" být velmi opatrný, v zásadě by něco takového mělo vycházet pouze z fundamentálních zákonů (zákon zachování energie, 2. termodynamický zákon,..) a případně z definic použitých pojmů. Ve všech ostatních případech totiž hrozí, že nekonstantnosti a nelinearity, které v prvním přiblížení zanedbáváme, mohou za specifických podmínek nabývat takových hodnot, že je již zanedbat nelze.
marie: provedla jsem domácí pokus při teplotě okolního vzduchu -7°C, do dvou stejných sklenic jsem dala stejné množství studené a téměř vroucí vody, ledový škraloup se vytvořil dříve na té studené.