31. leden 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Kokosový ořech je plodem palmy kokosovníku ořechoplodého. Je na povrchu tvořen tvrdou skořápkou, vevnitř obsahuje chutnou bílou dužninu a kokosovou vodu, které se někdy říká kokosové mléko. Co se stane, když kokosový ořech dáme zmrznout do mrazničky? Zmrzne a praskne? |
přečteno: 466x | přidat komentář
|
28. leden 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
![]() |
přečteno: 562x | přidat komentář
|
24. prosinec 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Ke kouzlům Vánoc patří také mechanická zvonkohra, někdy také nazývaná "andělské zvonění". Počátky výroby této zvonkohry sahají do 50. minulého století do Frýdlantu v Čechách. V 70. letech se výroba přestěhovala do Horné Štubně u slovenské Kremnice, kde se zvonění vyrábělo až do roku 1989. Letos zažívá zvonící stromeček na internetu svůj velký comeback. |
přečteno: 2.383x | přidat komentář
|
22. prosinec 2012 v 19.00 | rubrika: Termodynamika
Kovová pěna je forma materiálu, kterou lze snižovat hmotnost součástek a konstrukcí z nich vytvořených, aniž by se přitom snižovala jejich pevnost a odolnost. Stavba této pěny připomíná stavbu kostí s množstvím dutin a pórů. Jednotlivé póry jsou buď izolované a uzavřené, nebo vzájemně propojené. Pórovitost kovové pěny se pohybuje okolo 75 až 90 %. Tím se ve fyzikální struktuře kovového materiálu spojuje lehkost s vysokou pevností. Hustota pěny je samozřejmě nižší než u kovu, ale její pevnost, tvrdost a odolnost tím není dotčena. Nejčastěji se jedná o pěnu hliníkovou anebo takovou, jejímž základem jsou hliníkové slitiny. Jak se tato kovová struktura vyrábí? |
přečteno: 1.404x | přidat komentář
|
8. prosinec 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
![]() |
přečteno: 544x | komentáře (1)
|
3. prosinec 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
![]() |
přečteno: 289x | komentáře (5)
|
24. listopad 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Měrná tepelná kapacita udává množství tepla, které musíme dodat 1 kg látky, aby zvýšila svoji teplotu o 1° C (nebo o jeden kelvin). Měrná tepelná kapacita závisí na teplotě a tak bývá zvykem uvádět teplotu, při které je stanovena. Obvykle se udává při 20°C. Mezi látky s největší měrnou tepelnou kapacitou patří voda. Její hodnotu c = 4180 J/kg°C stanovil přesným pokusem Joule. Je to však největší hodnota měrné tepelné kapacity, jak bývá někdy uváděno? |
přečteno: 5.536x | přidat komentář
|
24. září 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
![]() |
přečteno: 404x | přidat komentář
|
17. srpen 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Teplotní objemové roztažnosti se využívá k regulaci tepelného výkonu otopných těles v systémech vytápění. Běžnou součástí vytápěcích systému je termostatický ventil, který zabraňuje přetápění místností a reguluje průtok teplé vody podle vnější teploty. Tím výrazně přispívá k úsporám tepla a financí. Instalace termostatických ventilů oproti obyčejným ventilům přinést úsporu 5 až 15 % spotřebované energie. Jak termostatický ventil funguje a k čemu je dobrý? |
přečteno: 10.494x | komentáře (1)
|
15. srpen 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
V internetových obchodech lze nalézt spoustu zajímavých fyzikálních pomůcek. Jednou z nich je Hand Boiler označovaný také jako Love meter. Jedná se o skleněný dekorativní předmět složený obvykle ze dvou větších baněk propojených různě tvarovanou trubičkou a naplněný barevnou kapalinou. Při dotyku rukou dolní baňky s kapalinou se začne kapalina vlivem dodaného tepla intenzivně vypařovat a přesunuje se do horní části. |
přečteno: 417x | komentáře (1)
|