Podtlak vzduchu v láhvi

1. květen 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Efektní experiment, kdy do láhve vcucneme oloupané natrvrdo uvařené vajíčko zná snad každý. Vegetariáni také mohou použít obměnu tohoto pokusu s banánem, který se při vtažení do láhve, sám sloupne. Oblíbeným pokusem je také nasátí vody do láhve, když v jejím nitru zhasne zapálená svíčka. Méně známé jsou pokusy, kdy voda se "sama" nasaje do dnem vzhůru obrácené lahve.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 1.161x

Indikátor topných nákladů

15. leden 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

indikatorElektronické indikátory topných nákladů jsou od letošního roku povinnými prvky na radiátorech v bytových jednotkách, kde dochází k rozúčtování nákladů na vytápění. Nejedná se však o měřiče tepla, jak bývá mylně uváděno, protože neukazují žádné fyzikální jednotky. Tyto indikátory sledují povrchovou teplotu jednotlivých topných těles a lze podle nich určit podíl topného tělesa na celkovém množství předávaného tepla. Tyto přístroje tedy teplo neměří, pouze pomáhají spravedlivěji vyúčtovat spotřebované teplo v jednotlivých bytech.  

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 966x

Sněhová větvička - sublimace kyseliny benzoové

4. leden 2015 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Při likvidaci vašeho přírodního vánočního stromečku můžete vyzkoušet následující experiment, který vám zejména v období bez sněhu, může zlepšit náladu. Budeme potřebovat například větvičku z jedličky, zavařovací sklenici s víčkem a pak kyselinu benzoovou. Výsledkem experimentu bude zasněžená větvička.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2.33 (6x) | přečteno: 1.496x

Skákající plamen při zapalování svíčky

24. prosinec 2014 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

K Vánocům a k dalším slavnostním okamžikům patří odjakživa svíčky. Pohled do plamene svíčky je fascinující a vede k mnoha zajímavým úvahám a experimentům. Viděli jste někdy znovuzapálení svíčky po jejím sfouknutí, bez toho, že bychom se dotknuly plamenem knotu?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 854x

Jak rychle namazat ztuhlé máslo?

18. srpen 2014 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Znáte to. Chcete si rychle namazat chleba nebo toust máslem, jenže máslo vytáhnete ještě ztuhlé z ledničky. Nožem se sice podaří oddělit jednotlivé plátky másla, ale vlastní roztírání je problém. Máslo na noži drží a ne a ne se pustit. Řada lidí tento problém řeší například tak, že místo másla používá rychle roztíratelné margaríny, které s máslem sice nemají nic společného, ale snadno se natírají. Jaký nůž zvolit na natírání másla?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.33 (3x) | přečteno: 1.508x

Woodův kov

13. červenec 2014 | 07.00 | rubrika: Termodynamika

Existují kovy, které mají na tento materiál, nezvykle nízkou teplotu tání. Dosahuje se toho tím, že se nejedná o jediný kov, ale o směs několika kovů, která pak má výrazně nižší teplotu tání než je teplota tání jednotlivých složek. Takovým materiálům říkáme eutektika (z řeckého eu-tektós = " brzy tající"). Mezi nimi vyniká Woodův kov s teplotou tání 60 až 70 °C.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 1.730x

Proč z „amerického sněhu“nekape voda?

18. únor 2014 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Američané jsou z letošní podoby své zimy rozčarováni. Spojené státy a Kanada se letos potýkaly s nejhorší vlnou mrazů za posledních 20 let. Přidaly se k tomu sněhové bouře s dvojnásobnými přívaly sněhu než obvykle, zejména na východním pobřeží.  Mnozí Američané se nyní domnívají, že se jedná o konspirační teorii, kdy tento "zvláštní" sníh byl vyroben člověkem. Důkaz? Sněhová koule z něj vytvořená, netaje v plamenu zapalovače a navíc její povrch zčerná.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (2x) | přečteno: 1.259x

Tání ledu ve slané a ve sladké vodě

15. únor 2014 | 10.15 | rubrika: Termodynamika

Led je pevné skupenství vody. Voda se mění na led teplotě tuhnutí  0 °C, přitom odevzdává skupenské teplo tání.  Tento jev můžeme pozorovat v zimě, kdy zamrzají kaluže, rybníky či dokonce voda v řekách. Led také můžeme vyrobit v mrazničce a vyzkoušet pokus, při kterém posoudíme, zda taje rychleji ve slané nebo ve "sladké" vodě. Rozmrzne led za stejných vnějších podmínek rychleji v moři nebo na jezeře?  

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.67 (6x) | přečteno: 2.084x

Chování ledu z těžké vody

28. leden 2014 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Chování kostek ledu při chlazení nápojů ve sklenici  zná každý. Led je pevné skupenství vody. Při běžném atmosférickém tlaku tuhne voda na led při teplotě 0°C v šesterečné krystalické soupravě. Většina látek při tuhnutí svůj objem zmenšuje. Výjimkou je však právě voda, která při svém tuhnutí na led svůj objem zvětšuje. U ledu činí je relativní zvětšení objemu až  9 %,  což souvisí s jeho krystalovou strukturou. Krystalová mřížka ledu je totiž prostoupena prostornými kanálky. Led má pak menší hustotu než voda a tak plove na její hladině. Jenže jak se chová led vytvořený z těžké vody?  

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 702x

Nejnižší teplota vzduchu v Antarktidě

16. prosinec 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Po 3 letech od vlastního měření, zveřejnili nyní vědci na zasedání Americké geofyzikální unie v San Francisku novou nejnižší naměřenou teplotu vzduchu v zemské atmosféře. Během antarktické zimy v roce 2010 byla prostřednictvím satelitního měření družice Landsat 8 naměřena hodnota –93,2 °C. Padl prý tak 30 let starý rekord naměřený sovětskými polárníky v roce 1983 na stanici Vostok –89,2°C.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 504x