Proč je topné těleso ve varné konvici umístěno u dna konvice a ne nahoře u hladiny? A jak konvice pozná, že se má vypnout?
Entropie je v běžném životě definována jako míra neuspořádanosti systému. Často ji intuitivně chápeme jako chaos či dezorganizaci určitého systému. S pojmem entropie se v našem životě nesetkáváme v takové míře jako když se bavíme o jednotlivých energiích a jejich přeměnách.
Zatímco jako klasicky používaná teplotní stupnice pro běžné použití a pro většinu technických aplikací je Celsiova stupnice dělená ve stupních, soustava SI používá jako jednotku kelvin.
V 18. století bylo teplo nesprávně považováno za zvláštní látku (flogiston či fluidum), která při tepelné výměně přechází z teplejšího tělesa na chladnější. První snahy o určení vztahu mezi prací a teplem se pojí se jménem fyzika Rumforda (1753 – 1814). Rumford pracoval v továrně na výrobu děl.
Třetí termodynamický zákon říká, že nemůžeme dosáhnout teploty absolutní nuly. Tato teplota má hodnotu 0 K (kelvinů), což je – 273, 15°C. Na začátku 18. století vyslovil francouzský vědec G. Amontons myšlenku, že musí existovat teplota, pod níž nemůžeme již žádnou látku ochladit.
Tak si představte, že přijdete k lékaři a místo toho, aby vám sestra změřila teplotu, vytáhne na vás doktor nějakou pistoli, poprosí ať otevřete pusu a z několika metrové dálky vám do ní tou pistolkou posvítí červeným laserovým paprskem. Dost možná, že se tak v budoucnu bude měřit tělesná teplota bezdotykově, to ale poněkud přeháním...