30. srpen 2015 v 11.00 | rubrika: Termodynamika
Docela mě "baví" neotřelé nápady (internet je jejich bezedná studnice) a "kutilství", které tyto nesmysly uvádí v život. Posledním příkladem je domácí klimatizace, kterou si můžete vyrobit sami podle návodu zde. Spíše se dá hovořit o domácím ochlazovači, který se dal koupit v obchodním řetězci specializujícím se na dům a zahradu. |
přečteno: 2.920x | přidat komentář
|
24. srpen 2015 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Velké diskuse na internetu způsobily informace o pokrytí vodní nádrže Van Norman v Kalifornii vrstvou 96 miliónů černých míčků o velikosti jablek. Míčky mají zabezpečit ochranu pitné vody a zamezit jejímu vypařování v současném horkém létě, které panuje i v okolí Los Angeles. Podle návrhu biologů má vrstva míčků navíc zamezit přístupu ptactva a znečišťování vody. Jenže proč jsou ty míčky černé, když každý přece ví, že černá barva pohlcuje sluneční záření, roste teplota a tím pádem bude vypařování rychlejší? |
přečteno: 655x | komentáře (1)
|
27. červenec 2015 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Vedro ve městě je v letošním létě k zbláznění. Dlouhodobě neprší a ani po krátké přeháňce nejde poznat, že pršelo. A tak do ulic některých měst vyjíždějí kropicí vozy. I tam, kde to nebývalo nikdy zvykem, pomáhají s kropením silnic třeba místní dobrovolní hasiči. Proč se vlastně ulice v létě kropí? |
přečteno: 4.800x | přidat komentář
|
18. červenec 2015 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Internet se hemží experimenty se záhadnou, čirou kapalinou. Když do ní při varu ponoříte celou dlaň, neopaříte se. Chcete-li si v ní uvařit sáčkový čaj, máte problém jej do ní vůbec ponořit. A co teprve kostka cukru – ta v ní dokonce plave. Rozpustná káva se v ní odmítá rozpustit a vrcholem všech ukázek je ponoření mobilu, tabletu či celé zapnuté obrazovky, kdy technika nepřestane pracovat. Tak si klidně můžete sledovat televizi zapnutou v napuštěném akváriu nebo si v něm zapnete elektrickou žárovku v lampičce. Co je to za zázračnou kapalinu a k čemu se hodí? |
přečteno: 2.676x | přidat komentář
|
1. květen 2015 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Efektní experiment, kdy do láhve vcucneme oloupané natrvrdo uvařené vajíčko zná snad každý. Vegetariáni také mohou použít obměnu tohoto pokusu s banánem, který se při vtažení do láhve, sám sloupne. Oblíbeným pokusem je také nasátí vody do láhve, když v jejím nitru zhasne zapálená svíčka. Méně známé jsou pokusy, kdy voda se "sam/... do dnem vzhůru obrácené lahve. |
přečteno: 1.161x | přidat komentář
|
15. leden 2015 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
![]() |
přečteno: 966x | přidat komentář
|
4. leden 2015 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
|
přečteno: 1.496x | přidat komentář
|
24. prosinec 2014 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
K Vánocům a k dalším slavnostním okamžikům patří odjakživa svíčky. Pohled do plamene svíčky je fascinující a vede k mnoha zajímavým úvahám a experimentům. Viděli jste někdy znovuzapálení svíčky po jejím sfouknutí, bez toho, že bychom se dotknuly plamenem knotu? |
přečteno: 854x | přidat komentář
|
18. srpen 2014 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Znáte to. Chcete si rychle namazat chleba nebo toust máslem, jenže máslo vytáhnete ještě ztuhlé z ledničky. Nožem se sice podaří oddělit jednotlivé plátky másla, ale vlastní roztírání je problém. Máslo na noži drží a ne a ne se pustit. Řada lidí tento problém řeší například tak, že místo másla používá rychle roztíratelné margaríny, které s máslem sice nemají nic společného, ale snadno se natírají. Jaký nůž zvolit na natírání másla? |
přečteno: 1.508x | přidat komentář
|
13. červenec 2014 v 07.00 | rubrika: Termodynamika
Existují kovy, které mají na tento materiál, nezvykle nízkou teplotu tání. Dosahuje se toho tím, že se nejedná o jediný kov, ale o směs několika kovů, která pak má výrazně nižší teplotu tání než je teplota tání jednotlivých složek. Takovým materiálům říkáme eutektika (z řeckého eu-tektós = " brzy tající"). Mezi nimi vyniká Woodův kov s teplotou tání 60 až 70 °C. |
přečteno: 1.730x | přidat komentář
|