Zvonící stromeček

24. prosinec 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Ke kouzlům Vánoc patří také mechanická zvonkohra, někdy také nazývaná "andělské zvonění". Počátky výroby této zvonkohry sahají do 50. minulého století do Frýdlantu v Čechách.  V 70. letech se výroba přestěhovala do Horné Štubně u slovenské Kremnice, kde se zvonění vyrábělo až do roku 1989. Letos zažívá zvonící stromeček na internetu svůj velký comeback.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 2.382x

Kovová pěna

22. prosinec 2012 | 19.00 | rubrika: Termodynamika

Kovová pěna je forma materiálu, kterou lze snižovat hmotnost součástek a konstrukcí z nich vytvořených, aniž by se přitom snižovala jejich pevnost a odolnost. Stavba této pěny připomíná stavbu kostí s množstvím dutin a pórů. Jednotlivé póry jsou buď izolované a uzavřené, nebo vzájemně propojené. Pórovitost kovové pěny se pohybuje okolo 75 až 90 %. Tím se ve fyzikální struktuře kovového materiálu spojuje lehkost s vysokou pevností. Hustota pěny je samozřejmě nižší než u kovu, ale její pevnost, tvrdost a odolnost tím není dotčena. Nejčastěji se jedná o pěnu hliníkovou anebo takovou, jejímž základem jsou hliníkové slitiny. Jak se tato kovová struktura vyrábí?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.8 (5x) | přečteno: 1.402x

Ledová klouzačka

8. prosinec 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

ledová klouzačkaMáte rádi vychlazené nápoje? Pokud je nemáte přímo vytažené z chladničky, je nutné do nich sypat kostky ledu, které však nápoj v patřičném množství chuťově zředí. Naštěstí se dnes na internetu najde vychytávka, která nápoj ochladí i bez přidávání ledu. Je to ledová klouzačka.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 544x

Fahrenheitova nová podoba

3. prosinec 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

FahrenheitJe to překvapivé, ale skutečná podoba německého fyzika Daniela Gabriela Fahrenheita není známa. Nezachovala se jeho jediná podobizna a z posmrtného ohledání jeho ostatků se pouze vědělo, že nosil paruku – dokonalý Jára Cimrman. Jeho podobu se nyní podařilo zrekonstruovat pomocí genetického algoritmu vytvořeného pro počítačový program polskými vědci z gdaňské univerzity.

komentáře (5) | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 289x

Maximální měrná tepelná kapacita látky

24. listopad 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Měrná tepelná kapacita udává množství tepla, které musíme dodat 1 kg látky, aby zvýšila svoji teplotu o 1° C (nebo o jeden kelvin).  Měrná tepelná kapacita závisí na teplotě a tak bývá zvykem uvádět teplotu, při které je stanovena. Obvykle se udává při 20°C. Mezi látky s největší měrnou tepelnou kapacitou patří voda. Její hodnotu  c =  4180 J/kg°C stanovil přesným pokusem Joule.  Je to však největší hodnota měrné tepelné kapacity, jak bývá někdy uváděno?  

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.17 (12x) | přečteno: 5.531x

Světový teplotní rekord byl zrušen

24. září 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Bellani-SixPřesně po 90 letech od naměření rekordní teploty vzduchu na světě, zpochybnila tento záznam a následně jej zrušila kvůli chybám v měření Světová meteorologická organizace (WMO). Záznam ze 13. září 1922, kdy bylo v Libyi naměřeno 57,8°C byl smazán a do čela žebříčku se dostala hodnota  56,7 °C, naměřená v roce 1923 v Údolí smrti v USA.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 403x

Jak funguje termostatický ventil?

17. srpen 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Teplotní objemové roztažnosti se využívá k regulaci tepelného výkonu otopných těles v systémech vytápění. Běžnou součástí vytápěcích systému je termostatický ventil, který zabraňuje přetápění místností a reguluje průtok teplé vody podle vnější teploty. Tím výrazně přispívá k úsporám tepla a financí. Instalace termostatických ventilů oproti obyčejným ventilům přinést úsporu 5 až 15 % spotřebované energie. Jak termostatický ventil funguje a k čemu je dobrý?

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1.67 (9x) | přečteno: 10.494x

Hand Boiler - hračka pro zamilované

15. srpen 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

V internetových obchodech lze nalézt spoustu zajímavých fyzikálních pomůcek. Jednou z nich je Hand Boiler označovaný také jako Love meter. Jedná se o skleněný dekorativní předmět složený obvykle ze dvou větších baněk propojených různě tvarovanou trubičkou a naplněný barevnou kapalinou. Při dotyku rukou dolní baňky s kapalinou se začne kapalina vlivem dodaného tepla intenzivně vypařovat a přesunuje se do horní části.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 417x

Mlha v láhvi

7. srpen 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Mraky vznikají ze vzdušné vlhkosti. Když obsah vodních par ve vzduchu přesáhne tzv. stav nasycení, dojde ke kondenzaci přebytečné vodní páry a ta se mění v drobounké kapičky vody. Čím je teplota vzduchu nižší, tím rychleji dochází k nasycení. Mraky vznikají ve vyšších chladnějších vrstvách atmosféry, kam stoupají vzdušné proudy obsahující vodní páru.  K přeměně vodní páry v kapalné nebo pevné skupenství,  však dochází kolem tzv. kondenzačních jader, tvořených například drobnými nečistotami  částicemi prachu či pylu. K výrobě vlastního mlhavého mraku v láhvi existuje několik způsobů. Dnes se dají běžně používat plastové láhve s ventilkem zabudovaným do zátky nebo s uzávěrem, který je součástí některých čisticích prostředků. Do dostatečně velké plastové láhve nalijeme trochu vody, láhev uzavřeme uzávěrem a zmáčkneme láhev a povolíme ji. Tlak vyvolaný vnější silou na stěny nádoby zatím nevyvolá vznik mlhy v láhvi. Proto budeme potřebovat hořící špejli.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 599x

Imploze železniční cisterny

26. červenec 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Opakem exploze je imploze. Při ní se těleso zbortí do vlastního objemu, nebo je jeho tvar narušen vyšším tlakem prostředí, ve kterém se nachází. Obvykle se imploze předvádí s hliníkovou plechovkou, do které se napustí ode dna asi 2 cm vody a zahřívá se až k teplotě varu. Pak plechovku uchopíme do kleští nebo rukavic, rychle ji otočíme dnem vzhůru a vložíme do nádoby se studenou vodou. Ta zabrání okolnímu vzduchu, aby mohl proniknout do nádoby. Těsně před ochlazením plechovky je její prostor vyplněný vodní parou o přibližně stejném tlaku, jako je okolní atmosférický tlak (1013 hPa). Rychlým ponořením do studené vody vodní páry v plechovce zkondenzují na vodu. Tlak působící na stěny plechovky zevnitř se tím výrazně sníží a vnější atmosférický tlak plechovku okamžitě rozdrtí. Co však způsobilo implozi vagónové cisterny?

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 1.56 (9x) | přečteno: 4.958x