Kouzelný strom sakura

12. říjen 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

E340 je označení pro fosforečnan draselný, což je draselná sůl kyseliny fosforečné.  Využívá se především jako regulátor kyselosti, emulgátor nebo stabilizátor. Najdeme ho v různých potravinách: v sýrech, masných výrobcích nebo v práškových nápojích. Používá se také v pivovarnictví nebo při výrobě šampaňského a ostatních šumivých vín. Jeho roztok však můžeme využít k zajímavému pokusu s jeho krystalizací.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 3.67 (3x) | přečteno: 2.988x

Lapače větrů - bádgíry,

3. říjen 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

badgirTradičním perským architektonickým prvkem, který ovlivnil architekturu Blízkého východu,  Pákistánu, Afghánistánu a Perského zálivu,  jsou vysoké věže z hliněných nebo pálených cihel. Mají svou horní část opatřenou vodorovnými vzdušnými štěrbinami, které zachycují i ten nejmenší vánek. Jejich používání bylo zaznamenáno i v tradiční egyptské architektuře už v době 1300 let před Kristem. Jde o důmyslné lapače větrů, označované jako bádgíry. Proč badgíry vítr vůbec chytají?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (2x) | přečteno: 2.257x

Fontána v horké láhvi

6. září 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Pokud jste někdy umývali plastovou láhev horkou vodou a po jejím vypláchnutí jste ji zavřeli, zjistili jste, že se láhev začne za hlasitých zvuků promačkávat směrem dovnitř. Tento pokus však můžete opatrně provést i s láhví skleněnou. Jak se projeví změna tlaku v ní?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 457x

Od brouka až k samoplnící se láhvi

1. září 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

beetleČistá, pitná voda je jednou z nejdůležitějších podmínek života vůbec. I když  71 % naší planety tvoří moře,  najdeme také 0,001 % celkového množství vody na Zemi v atmosféře. Není to zas tak zanedbatelné množství, které by nedokázali  vědci  využít jako zdroj pitné vody. Získávání vody z vodní páry ve vzduchu má smysl zejména v oblastech s nedostatkem vody, ale zato s vysokým podílem vodní páry ve vzduchu – například africká poušť Namib nebo poušť Atacama v jižní Americe. Myšlenka, jak vyřešit problém s nedostatkem pitné vody v suchých oblastech, se narodila po letech výzkumu v high-tech laboratořích fyziky materiálů a chemického inženýrství. Inspirace pochází z afrického brouka sběrače rosného (stenocara gracilipes), žijícího ve velmi suchých podmínkách se zvláštních schopností získávat vodu.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.75 (4x) | přečteno: 653x

Pokusy s bezvrtulovým ventilátorem

1. srpen 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

V tropických dnech jsou ventilátory vítaným pomocníkem jak přežít vysoké teploty. Vzduch sice přímo neochlazují, ale snadno jej rozproudí. Proudící vzduch umožňuje snadné a rychlé odpařování potu na pokožce a tím tělu odebírá skupenské teplo vypařování. Výsledkem je příjemný pocit vzniklého ochlazení. V domácnostech se dnes používají převážně stolní ventilátory s lopatkami, které mnohdy vydávají rušivý hluk. Lopatky totiž způsobují nepříjemné tepavé poryvy, protože rozráží vzduch, než se dostane k vám. Navíc musí být z bezpečnostních důvodů chráněny mřížkou. Mnohem zajímavější z hlediska funkčnosti, výkonu a použité technologie jsou ventilátory bez vrtulí.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2 (1x) | přečteno: 651x

Teplotní rekord má dnes 100 let

10. červenec 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Přesně před 100 lety byla 10. července 1913 zaznamenána největší teplota vzduchu na světě v Údolí smrti v Kalifornii. Rtuť v teploměru se zastavila na neuvěřitelných 56,7°C. Rekord byl však překonán v roce 1922 v libyjském městě Azízíja, ale v roce 2012 byl tento nový rekord s hodnotou 58 °C zrušen Důvodem bylo jeho změření nezkušeným meteorologem, který použil nepřesné měřidlo. A tak Údolí smrti má stále teplotní primát – panují zde takové teploty, že lze při nich smažit vajíčka.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 252x

Balkonový solární vařič

16. duben 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Parabola na balkoně nemusí sloužit jen k příjmu satelitního televizního vysílání. Podle tvaru z jedné strany vykousnuté paraboly umístěné na balkóně, může sloužit také naprosto k jinému úkolu. Což takhle si na balkóně za pěkného slunečného počasí něco uvařit?  Solární balkónový vařič to umožňuje.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 685x

Egelyho kolečko konečně vysvětleno

8. duben 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Zařízení pod označením Egelyho kolečko (Egely whel) nesoucí jméno maďarského fyzika Georga Egelyho, je plastové kolečko o průměru 65 mm upevněné v suchém ložisku. Přitom osa kolečka se může kromě rotace i lehce sklánět. Toto zařízení bývá označováno jako přístroj, který se dá do pohybu působením mentální síly. Stačí k němu přiblížit levou ruku, která způsobí roztočení kolečka ve směru hodinových ručiček, v případě přiložení pravé ruky se kolečko otočí proti směru pohybu hodinových ručiček. Jaký je však skutečný fyzikální princip tohoto šarlatánského předmětu?

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 1 (3x) | přečteno: 719x

Kondenzační billboard

31. březen 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Reklamní panely u frekventovaných silnic jsou od toho, aby přitahovaly pozornost co největšího počtu lidí. A v nemalém počtu případů i auta při dopravních nehodách. Slovo billboard vzniklo ze slova billing = plakátovací a board = deska, tabule. Jak nyní předvedli vědci technické univerzity v Limě (UTEC) ve spolupráci s reklamní agenturou, mohou mít obří billboardy také jiné využití.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 320x

Nafukování placky

30. březen 2013 | 06.01 | rubrika: Termodynamika

Také při vaření se můžeme setkat se zajímavými fyzikálními jevy. Vlastně způsob přípravy potravin odpovídá příslušnému způsobu šíření tepla v pokrmu (vedení, proudění, záření). Teplo, jako formu vnitřní energie tělesa, vždy předávají tělesa s vyšší teplotou tělesům s nižší teplotou. V každé látce se teplo šíří vedením, které si představujeme jako vzájemné silové působení mezi jednotlivými částicemi látky. Látky, kde se takto teplo snadno šíří, označujeme jako tepelné vodiče.  Částice v pevné látce předávají kmitáním kolem své rovnovážné polohy energii sousedním částicím. V kapalné a plynné látce se částice mohou pohybovat mnohem více – teplo se zde může navíc šířit i prouděním. Tepelná energie se může přenášet zářením i v prostoru, který není vyplněn látkou (vakuum).

Co však způsobuje nafouknutí bramborové placky?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 283x