Pavoučí vlákno jako hitech materiál

30. říjen 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

pavouk 1Pavouci rozhodně nepatří k oblíbeným živočichům, alespoň u něžnější poloviny lidstva. Jsou to ale tvorové výjimeční, zajímaví a v mnoha směrech přímo obdivuhodní. Snad nejkurióznější je jejich schopnost snovat vlákno a vyrábět z něj pavučiny pro nejrůznější účely. Pavoučí vlákno má neuvěřitelné fyzikální i chemické  vlastnosti, kterým se zatím žádné uměle vytvořené vlákno příliš nepřiblížilo. Není proto divu, že se odborníci honí za pavoučím tajemstvím už několik staletí.

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 1.24 (17x) | přečteno: 6.143x

Český vědec dokázal vypočítat tvrdost materiálů

28. říjen 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

ŠimůnekNejtvrdším materiálem už není diamant. Věda dostala z rukou českého vědce recept jak vyrobit nejtvrdší materiál na světě. S objevem světového významu přišel Antonín Šimůnek, pětašedesátiletý fyzik z Fyzikálního ústavu AV ČR. Našel odpověď na otázku, proč jsou některé materiály tvrdé a jiné měkké a jak se jejich tvrdost dá spočítat. Přitom se tímto problémem zabývají neúspěšně týmy fyziků na celém světě už celá desetiletí.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1.12 (17x) | přečteno: 1.692x

Chování piva Guinness ve sklenici

21. říjen 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

Guinness je slavnou značkou irského černého piva se smetanovou pěnou, která letos oslavila 250 výročí založení pivovaru. O jeho vznik se v roce 1759 zasloužil čtyřiatřicetiletý odvážlivec Arthur Guinness. Mezi elitu se pivo dostalo v době první světové války a dnes je stejnojmenný podnik šestým největším pivovarem na světě, který své produkty nabízí ve 150 zemích. Chování bublin tohoto piva je ve sklenici přinejmenším podivné a o toto vysvětlení se pokouší čas od času skupiny vědců. Třeba se to podaří vysvětlit zrovna vám.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1 (5x) | přečteno: 927x

Nanostruktura vody

3. září 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

cluster of waterVoda, kterou vnímáme jako běžnou kapalinu,  je přinejmenším podivná. Chování vody ještě pořád úplně nerozumíme. Voda má řadu vlastností, které jiné kapaliny nemají:
- anomální závislost teploty a hustoty
led má nižší hustotu než voda
- vzhledem k molekulové hmotnosti má díky vodíkovým můstkům extrémně vysoký bod tání či varu (hmotnější sirovodík je za normální teploty plyn).

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1.04 (24x) | přečteno: 743x

Proč stříká šampaňské

31. červenec 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

Kdybych napsal, že při zatřepání láhví šampaňského, piva nebo limonády se uvnitř zvýší tlak plynu, 99 lidí ze 100, mezi nimi i chemici a fyzikové, by souhlasilo. Ale není to pravda Když zatřepete neotevřenou láhví nebo plechovkou syceného nápoje, tlak uvnitř se nezmění.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 688x

Fyzikální model vysvětlil DNA

18. červenec 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

DNAFyzikální modely úspěšně pronikají i do nefyzikálních vědeckých disciplin.Spolupráce mezi fyziky a biology se stále více prohlubuje i v takovém oboru jako je genetika. DNA je nukleonová kyselina, která je nositelkou genetické informace všech organismů s výjimkou některých nebuněčných, kde má tuto úlohu RNA, a určitým způsobem plánuje život jednotlivce. Potřebuje ale proteiny, které plán přečtou a organismus podle něj vybudují. Mechanismus tohoto biologického procesu byl stále záhadou a tak přišel na řadu fyzikální model.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1 (2x) | přečteno: 446x

Alobal nebo staniol?

14. červenec 2009 | 07.00 | rubrika: Molekulová fyzika

alobalMnoho lidí říká alobalu staniol. Nesprávně. Víte však, proč je alobal z jedné strany lesklý a z druhé ne?

komentáře (4) | přidat komentář | hodnocení 1.81 (63x) | přečteno: 31.142x

Kovy s tvarovou pamětí

20. duben 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

V běžném životě používáme kromě obyčejných kovů i kovy inteligentní, které disponují tvarovou pamětí. Kovy s tvarovou pamětí se nazývají SMA (Shape memory alloy). Brýle s obroučkami z chytrého kovu se nám v kapse klidně mohou pokroutit a se přesto znovu vrátí do původního stavu. Dalším příkladem  použití jsou kostice do podprsenek, rovnátka nebo spínače některých kávovarů.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2.09 (11x) | přečteno: 2.218x

Ocel pod mikroskopem

4. duben 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

ocel

Tvárnou slitinou železa, uhlíku a dalších prvků, která obsahuje méně než 2,14 % uhlíku je nazývána ocel. Pokud je obsah uhlíku vyšší bývá označována jako litina. Vlastnosti oceli lze ovlivnit legováním uhlíkem a dalšími prvky a kombinací tepelného a tepelně-mechanického zpracování.  Hustota ocele je 7 850 kg/m3. Měrná tepelná kapacita oceli je podle obsahu příměsí asi 469 J.kg-1.K-1. Teplota tání oceli je 1500 °C.

komentáře (3) | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 892x

Atomium

31. březen 2009 | 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika

atomium

Poznáváte stavbu na obrázku? Myslíte, že má tento symbol Bruselu něco společného s fyzikou? Mezinárodní výstava Expo 58  konaná v Bruselu v roce 1958 se stala vyjádřením nového stylu a atomového věku. Symbolem a ztělesněním Expa se pak stalo Atomium. Atomium je model základní buňky krystalové mřížky železa zvětšený 165 miliardkrát.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 3 (4x) | přečteno: 821x