Balkonový solární vařič

16. duben 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Parabola na balkoně nemusí sloužit jen k příjmu satelitního televizního vysílání. Podle tvaru z jedné strany vykousnuté paraboly umístěné na balkóně, může sloužit také naprosto k jinému úkolu. Což takhle si na balkóně za pěkného slunečného počasí něco uvařit?  Solární balkónový vařič to umožňuje.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 685x

Egelyho kolečko konečně vysvětleno

8. duben 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Zařízení pod označením Egelyho kolečko (Egely whel) nesoucí jméno maďarského fyzika Georga Egelyho, je plastové kolečko o průměru 65 mm upevněné v suchém ložisku. Přitom osa kolečka se může kromě rotace i lehce sklánět. Toto zařízení bývá označováno jako přístroj, který se dá do pohybu působením mentální síly. Stačí k němu přiblížit levou ruku, která způsobí roztočení kolečka ve směru hodinových ručiček, v případě přiložení pravé ruky se kolečko otočí proti směru pohybu hodinových ručiček. Jaký je však skutečný fyzikální princip tohoto šarlatánského předmětu?

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 1 (3x) | přečteno: 719x

Kondenzační billboard

31. březen 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Reklamní panely u frekventovaných silnic jsou od toho, aby přitahovaly pozornost co největšího počtu lidí. A v nemalém počtu případů i auta při dopravních nehodách. Slovo billboard vzniklo ze slova billing = plakátovací a board = deska, tabule. Jak nyní předvedli vědci technické univerzity v Limě (UTEC) ve spolupráci s reklamní agenturou, mohou mít obří billboardy také jiné využití.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 320x

Nafukování placky

30. březen 2013 | 06.01 | rubrika: Termodynamika

Také při vaření se můžeme setkat se zajímavými fyzikálními jevy. Vlastně způsob přípravy potravin odpovídá příslušnému způsobu šíření tepla v pokrmu (vedení, proudění, záření). Teplo, jako formu vnitřní energie tělesa, vždy předávají tělesa s vyšší teplotou tělesům s nižší teplotou. V každé látce se teplo šíří vedením, které si představujeme jako vzájemné silové působení mezi jednotlivými částicemi látky. Látky, kde se takto teplo snadno šíří, označujeme jako tepelné vodiče.  Částice v pevné látce předávají kmitáním kolem své rovnovážné polohy energii sousedním částicím. V kapalné a plynné látce se částice mohou pohybovat mnohem více – teplo se zde může navíc šířit i prouděním. Tepelná energie se může přenášet zářením i v prostoru, který není vyplněn látkou (vakuum).

Co však způsobuje nafouknutí bramborové placky?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 283x

Experimenty s vypařováním a varem

19. únor 2013 | 06.01 | rubrika: Termodynamika

Objem kapaliny se v otevřené nádobě v průběhu času zmenšuje, protože dochází k vypařování kapaliny. Vypařování patří mezi skupenské změny, kdy se látka kapalného skupenství mění na skupenství plynné. Molekuly kapaliny se neustále pohybují a vykonávají  tepelný pohyb. Ty molekuly kapaliny, které mají dostatečně velkou energii a směřují k povrchu kapaliny, překonají síly poutající je k ostatním molekulám a opouštějí na volném povrchu kapalinu.  Vznikne pára, která proniká do prostředí nad hladinou kapaliny, ale zároveň část molekul páry se v důsledku tepelného pohybu vrací zpět do kapaliny. Počet těchto vracejících se molekul je při vypařování kapaliny v otevřené nádobě vždy menší než počet molekul, které v čase unikají z kapaliny. Tak tedy ubývá kapaliny a zvětšuje se hmotnost páry. Při zvyšování teploty kapaliny dochází v určitém okamžiku k varu kapaliny. Mezi vypařováním a varem kapaliny jsou určité rozdíly, o čemž nás přesvědčí několik experimentů.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2 (3x) | přečteno: 648x

Odpařování mořské vody

17. únor 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Při klasickém způsobu výroby mořské soli se uplatňuje vypařování mořské vody. Výroba mořské soli začíná napouštěním mořské vody důmyslným systémem kanálů a zaplavením přípravných odpařovacích nádrží. Pak stačí nechat působit sluneční záření a využívat přirozeného proudění vzduchu v krajině, který rovněž podporuje výpar vody.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 2.43 (7x) | přečteno: 3.444x

Praskne kokosový ořech v mrazničce?

31. leden 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Kokosový ořech je plodem palmy kokosovníku ořechoplodého. Je na povrchu tvořen tvrdou skořápkou, vevnitř obsahuje chutnou bílou dužninu a kokosovou vodu, které se někdy říká kokosové mléko. Co se stane, když kokosový ořech dáme zmrznout do mrazničky? Zmrzne a praskne?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (3x) | přečteno: 466x

Tmavé hvězdice v ledu

28. leden 2013 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

hole in iceZamrzlé hladiny rybníků a jezer nám přinášejí zajímavé ledové útvary. Mnohé z nich vytvoří lidé, kteří třeba zkoušejí, jak je led pevný a házejí na něj kameny či klacky. Vzniklá díra v ledu se pak zacelí v podobě nápadně tmavé hvězdice.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 562x

Zvonící stromeček

24. prosinec 2012 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

Ke kouzlům Vánoc patří také mechanická zvonkohra, někdy také nazývaná "andělské zvonění". Počátky výroby této zvonkohry sahají do 50. minulého století do Frýdlantu v Čechách.  V 70. letech se výroba přestěhovala do Horné Štubně u slovenské Kremnice, kde se zvonění vyrábělo až do roku 1989. Letos zažívá zvonící stromeček na internetu svůj velký comeback.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 2.382x

Kovová pěna

22. prosinec 2012 | 19.00 | rubrika: Termodynamika

Kovová pěna je forma materiálu, kterou lze snižovat hmotnost součástek a konstrukcí z nich vytvořených, aniž by se přitom snižovala jejich pevnost a odolnost. Stavba této pěny připomíná stavbu kostí s množstvím dutin a pórů. Jednotlivé póry jsou buď izolované a uzavřené, nebo vzájemně propojené. Pórovitost kovové pěny se pohybuje okolo 75 až 90 %. Tím se ve fyzikální struktuře kovového materiálu spojuje lehkost s vysokou pevností. Hustota pěny je samozřejmě nižší než u kovu, ale její pevnost, tvrdost a odolnost tím není dotčena. Nejčastěji se jedná o pěnu hliníkovou anebo takovou, jejímž základem jsou hliníkové slitiny. Jak se tato kovová struktura vyrábí?

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.8 (5x) | přečteno: 1.402x