Heronův parní stroj v kuchyni

27. červenec 2008 | 11.18 | rubrika: Termodynamika

Jak využít páry, která nadzvedává pokličku nad hrncem k pohonu strojů? Znamenalo by to převést tento pohyb pokličky na otáčivý, který by pak mohl sloužit k pohonu strojů. Předchůdce parního stroje byl z rukou Herona.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2 (4x) | přečteno: 2.401x

Je teplota varu skutečně 100°C?

14. červenec 2008 | 07.00 | rubrika: Termodynamika

Na horách, kde je nižší tlak než ten běžný atmosférický (100 kPa) dochází k varu při nižší teplotě než 100 °C. Ve velkých výškách proto např. nemůžeme uvařit chutný čaj
žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2 (14x) | přečteno: 5.288x

94° - pěkné vedro. Nemyslíte?

8. červenec 2008 | 07.00 | rubrika: Termodynamika

Kromě stupnice Celsiovy se v angloamerických státech používá stupnice, kdy hodnoty teploty nám nahánějí patřičnou hrůzu. Jde o teplotní stupnici Fahrenheitovu.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.5 (2x) | přečteno: 280x

Jednoduchý Stirlingův motor

24. červen 2008 | 07.00 | rubrika: Termodynamika

Z tepelných motorů jsou nejznámější: spalovací, zážehový (dieselův) či wankelův. Na videu uvidíte úžasně jednoduchý model Stirlingova motoru, který je možné zkonstruovat v domácích podmínkách.
komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 2.5 (24x) | přečteno: 12.362x

Čínský ptáček - perpetuum mobile?

9. červen 2008 | 07.45 | rubrika: Termodynamika

Hračka, "čínský ptáček" je tvořena skleněnou baňkou - tělem, na níž navazuje skleněná trubička - krček - zakončená trochu širší hlavičkou. Celý ptáček je uchycen tak, aby se mohl volně otáček okolo osy. V těle ptáčka je těkavá kapalina (ether nebo dichlormethan). Nad kapalinou je jak v těle, tak i v krčku a hlavičce sytá pára této kapaliny.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2.3 (33x) | přečteno: 6.469x

Nafukování balónku v mikrovlnce

8. červen 2008 | 07.59 | rubrika: Termodynamika

balonek1

Pokud do mikrovlnné trouby vložíme zavázaný nafukovací balónek s trochou vody a troubu zapneme, voda se začne brzy vypařovat a tlak vzniklých par nafukuje balónek. Troubu hned vypneme (aby balónek neprasknul a nestalo se ještě něco horšího) a

komentáře (6) | přidat komentář | hodnocení 1.33 (3x) | přečteno: 2.062x

Víte co máte v rychlovarné konvici?

4. červen 2008 | 07.30 | rubrika: Termodynamika

vápník

Právě jste si uvařili vodu na kávu nebo čaj v rychlovarné konvici. Nalili jste si vodu do šálku a rychlovarnou konvici odložili stranou. Pokud bychom se koukli dovnitř konvice, zjistili bychom, že se postupně zanáší bílým povlakem. Tento povlak nebudeme tentokrát odstraňovat octem nebo

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 419x

Zmrzne dříve teplá nebo studená voda?

3. červen 2008 | 17.15 | rubrika: Termodynamika

V pokusu vidíme, co se stane s horkou vodou, když ji roztříkneme do mrazivého vzduchu (cca –20°C). Okamžitě zmrzne. Dokonce zmrzne rychleji, než voda, která by za stejných podmínek byla chladnější.

Tento jev znal již Aristoteles: obyvatelé Pontu (Turecko) při zimním rybolovu nejdříve rozlili větší množství horké vody kolem děr vysekaných do zamrzlého jezera, a pak si v rychle vznikajícím ledu upevnili své rákosové udice.

komentáře (3) | přidat komentář | přečteno: 8.538x

Vyrobte si v létě horký led

2. červen 2008 | 16.15 | rubrika: Termodynamika

K zobrazenému pokusu potřebujeme octan sodný (bezvodý octan sodný je označován také jako přísada E262). Ten rozpustíme v ohřáté vodě (ideální asi bude destilovaná - bez volných iontů a jiných příměsí). Při 100 °C se rozpustí asi 650 g octanu v 250 ml

komentáře (35) | přidat komentář | přečteno: 8.333x