10. červenec 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Přesně před 100 lety byla 10. července 1913 zaznamenána největší teplota vzduchu na světě v Údolí smrti v Kalifornii. Rtuť v teploměru se zastavila na neuvěřitelných 56,7°C. Rekord byl však překonán v roce 1922 v libyjském městě Azízíja, ale v roce 2012 byl tento nový rekord s hodnotou 58 °C zrušen Důvodem bylo jeho změření nezkušeným meteorologem, který použil nepřesné měřidlo. A tak Údolí smrti má stále teplotní primát – panují zde takové teploty, že lze při nich smažit vajíčka. |
přečteno: 252x | přidat komentář
|
16. duben 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Parabola na balkoně nemusí sloužit jen k příjmu satelitního televizního vysílání. Podle tvaru z jedné strany vykousnuté paraboly umístěné na balkóně, může sloužit také naprosto k jinému úkolu. Což takhle si na balkóně za pěkného slunečného počasí něco uvařit? Solární balkónový vařič to umožňuje. |
přečteno: 685x | přidat komentář
|
8. duben 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Zařízení pod označením Egelyho kolečko (Egely whel) nesoucí jméno maďarského fyzika Georga Egelyho, je plastové kolečko o průměru 65 mm upevněné v suchém ložisku. Přitom osa kolečka se může kromě rotace i lehce sklánět. Toto zařízení bývá označováno jako přístroj, který se dá do pohybu působením mentální síly. Stačí k němu přiblížit levou ruku, která způsobí roztočení kolečka ve směru hodinových ručiček, v případě přiložení pravé ruky se kolečko otočí proti směru pohybu hodinových ručiček. Jaký je však skutečný fyzikální princip tohoto šarlatánského předmětu? |
přečteno: 721x | komentáře (2)
|
31. březen 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Reklamní panely u frekventovaných silnic jsou od toho, aby přitahovaly pozornost co největšího počtu lidí. A v nemalém počtu případů i auta při dopravních nehodách. Slovo billboard vzniklo ze slova billing = plakátovací a board = deska, tabule. Jak nyní předvedli vědci technické univerzity v Limě (UTEC) ve spolupráci s reklamní agenturou, mohou mít obří billboardy také jiné využití. |
přečteno: 320x | přidat komentář
|
30. březen 2013 v 06.01 | rubrika: Termodynamika
Také při vaření se můžeme setkat se zajímavými fyzikálními jevy. Vlastně způsob přípravy potravin odpovídá příslušnému způsobu šíření tepla v pokrmu (vedení, proudění, záření). Teplo, jako formu vnitřní energie tělesa, vždy předávají tělesa s vyšší teplotou tělesům s nižší teplotou. V každé látce se teplo šíří vedením, které si představujeme jako vzájemné silové působení mezi jednotlivými částicemi látky. Látky, kde se takto teplo snadno šíří, označujeme jako tepelné vodiče. Částice v pevné látce předávají kmitáním kolem své rovnovážné polohy energii sousedním částicím. V kapalné a plynné látce se částice mohou pohybovat mnohem více – teplo se zde může navíc šířit i prouděním. Tepelná energie se může přenášet zářením i v prostoru, který není vyplněn látkou (vakuum). Co však způsobuje nafouknutí bramborové placky? |
přečteno: 283x | přidat komentář
|
19. únor 2013 v 06.01 | rubrika: Termodynamika
Objem kapaliny se v otevřené nádobě v průběhu času zmenšuje, protože dochází k vypařování kapaliny. Vypařování patří mezi skupenské změny, kdy se látka kapalného skupenství mění na skupenství plynné. Molekuly kapaliny se neustále pohybují a vykonávají tepelný pohyb. Ty molekuly kapaliny, které mají dostatečně velkou energii a směřují k povrchu kapaliny, překonají síly poutající je k ostatním molekulám a opouštějí na volném povrchu kapalinu. Vznikne pára, která proniká do prostředí nad hladinou kapaliny, ale zároveň část molekul páry se v důsledku tepelného pohybu vrací zpět do kapaliny. Počet těchto vracejících se molekul je při vypařování kapaliny v otevřené nádobě vždy menší než počet molekul, které v čase unikají z kapaliny. Tak tedy ubývá kapaliny a zvětšuje se hmotnost páry. Při zvyšování teploty kapaliny dochází v určitém okamžiku k varu kapaliny. Mezi vypařováním a varem kapaliny jsou určité rozdíly, o čemž nás přesvědčí několik experimentů. |
přečteno: 658x | přidat komentář
|
17. únor 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Při klasickém způsobu výroby mořské soli se uplatňuje vypařování mořské vody. Výroba mořské soli začíná napouštěním mořské vody důmyslným systémem kanálů a zaplavením přípravných odpařovacích nádrží. Pak stačí nechat působit sluneční záření a využívat přirozeného proudění vzduchu v krajině, který rovněž podporuje výpar vody. |
přečteno: 3.465x | komentáře (1)
|
31. leden 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Kokosový ořech je plodem palmy kokosovníku ořechoplodého. Je na povrchu tvořen tvrdou skořápkou, vevnitř obsahuje chutnou bílou dužninu a kokosovou vodu, které se někdy říká kokosové mléko. Co se stane, když kokosový ořech dáme zmrznout do mrazničky? Zmrzne a praskne? |
přečteno: 466x | přidat komentář
|
28. leden 2013 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
![]() |
přečteno: 562x | přidat komentář
|
24. prosinec 2012 v 06.00 | rubrika: Termodynamika
Ke kouzlům Vánoc patří také mechanická zvonkohra, někdy také nazývaná "andělské zvonění". Počátky výroby této zvonkohry sahají do 50. minulého století do Frýdlantu v Čechách. V 70. letech se výroba přestěhovala do Horné Štubně u slovenské Kremnice, kde se zvonění vyrábělo až do roku 1989. Letos zažívá zvonící stromeček na internetu svůj velký comeback. |
přečteno: 2.383x | přidat komentář
|