Měření teploty pomocí žároměrek

21. září 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

žároměrkaTeplota se dá zjišťovat především teploměrem, ale co tak teplota v keramické peci. Tam obyčejný rtuťový teploměr nestačí, proto se ještě používají Segerovy žároměrky.Jedná se o objev Hermanna Augusta Segera z roku 1886. Seger sestavil hmotu, která se deformuje při určité teplotě, pak tento objev zdokonalili Cramer (1892) a Hecht (1895). Aplikací tohoto objevu získáme možnost opticky kontrolovat teplotu výpalu v pecích.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.67 (6x) | přečteno: 1.657x

Vaříme knedlíky

7. září 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

knedlíkOblíbenou přílohou v české kuchyni jsou houskové knedlíky. Příprava kvalitních knedlíků není vůbec tak snadná. Dobře připravený houskový knedlík musí být především kyprý.Tento výsledek je závislý na použití kvalitní mouky, správné hustotě, dobrém propracování a odpočinutí těsta a správném uvaření knedlíku. A také na správném počínání těsně po jejich uvaření, které si fyzikálně objasníme.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1.43 (7x) | přečteno: 951x

Proč se nosí na poušti černé hábity?

18. srpen 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

robesV extrémních letních dnech hledáme možnost jak se zchladit. Samozřejmě, že se méně oblékáme a také využíváme toho, že světlé oblečení lépe odráží tepelné záření než tmavé či černé, které je pohlcuje. Přesto pozorujeme, jak někteří obyvatelé pouští chodí v dlouhých černých hábitech. Proč si tak počínají?

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1.76 (25x) | přečteno: 8.896x

Jak vzniká rosa

10. srpen 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

rosaV pozdním létě už v podvečerních hodinách se může začít tvořit rosa. Mnozí říkají, že "padá" rosa. Objevuje se jako drobné kapičky vody na zemském povrchu, nejčastěji je můžeme pozorovat na trávě. Rosa ale ve skutečnosti nepadá, je to usazená voda, která vzniká kondenzací vodní páry obsažené v okolním vzduchu. Ani to, že je večer bohatá rosa, nemusí znamenat, že bude ráno hezky. Na předpovídání počasí nemá rosa vliv.

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 1.71 (17x) | přečteno: 7.915x

Zavařujeme s fyzikou

8. srpen 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

zavařováníLetní teplé počasí začne pomalu odcházet a nám nezbývá nic jiného než zase počkat na příští rok. Kdyby tak šlo to teplo nějakým způsobem zakonzervovat! To ale dost dobře nejde, ale chutě a vůně teplých letních dnů nám v zimě připomene zavařené ovoce. Způsobů zavařování je celá řada, zmíním se tedy o tom klasickém: zavařování ovoce v zavařovacím hrnci s vodou.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.75 (4x) | přečteno: 1.701x

Proč jsou kostky ledu uvnitř zakalené

7. srpen 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

iceDáváte si rádi do sklenic s nápoji ledové kostky, a všimli jste si někdy, jak jsou uvnitř více zakalené než na svém okraji? Zakalení představuje spousta drobných vzduchových bublinek. Je to vzduch, který byl rozptýlený ve vodě a při zmrznutí vody je vytlačovaný. Když se díváte lupou, uvidíte zřetelněji jednotlivé bublinky.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 2.25 (4x) | přečteno: 1.136x

Slídová houpačka

1. srpen 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

slídová houpačkaK následujícímu pokusu potřebujeme kovovou podložku (může to být masivní kovový plech, kovadlinka či velké kladivo...), kousek měděného (mosazného či bronzového) plechu. Z plechu vystřihneme obdélník 2 x 5 cm, který ohneme do tvaru oblouku. Největším problémem bude sehnat malou slídovou destičku o rozměrech 1,5 x 3 cm, která by neměla být moc silná.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 2 (1x) | přečteno: 439x

Plamen svíčky

23. červenec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

candle animationKdyž zápalkou zapalujeme svíčku, plamen svíčky musí nejdříve rozpustit trochu vosku, zkapalněný vosk vzlíná po knotu a začne se odpařovat. Teprve ve chvíli, kdy se páry vosku začnou mísit s kyslíkem obsaženým ve vzduchu, dojde k zapálení. Pokud by se tekutý vosk nedostal díky knotu výš do míst, kde je dobrý přísun vzduchu, svíčka by nehořela.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (1x) | přečteno: 568x

Proč má Fahrenheitova stupnice tak divné hodnoty

21. červenec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

fahrenheit1V roce 1714 zkonstruoval německý foukač skla a amatérský fyzik Gabriel Fahrenheit skleněnou trubičku obsahující tenký sloupec rtuti. Jenomže jeho teploměr byl dosud bez stupnice. Fahrenheit musel odvodit hodnoty čísel, která by napsal na svou trubici, k nimž rtuť dosáhne u všech takových teploměrů při stejné teplotě. A tehdy to podle historiků, kteří dodnes spekulují jak to vlastně bylo, zvrzal.

komentáře (4) | přidat komentář | hodnocení 1.87 (15x) | přečteno: 6.079x

Rankinova teplotní stupnice

18. červen 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

RankinPodle anglického inženýra a fyzika William Johna Macquorna Rankina (1820 – 1872) byla pojmenována teplotní stupnice – Rankinova. Udává teplotu ve Fahrenheitových stupních a vychází z teploty absolutní nuly. Vytvořil ji v roce 1859 a ještě dnes je využívána v USA a velké Británii v termodynamice.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (4x) | přečteno: 1.075x