Pokud jste někdy umývali plastovou láhev horkou vodou a po jejím vypláchnutí jste ji zavřeli, zjistili jste, že se láhev začne za hlasitých zvuků promačkávat směrem dovnitř. Tento pokus však můžete opatrně provést i s láhví skleněnou. Jak se projeví změna tlaku v ní?
Čistá, pitná voda je jednou z nejdůležitějších podmínek života vůbec. I když 71 % naší planety tvoří moře, najdeme také 0,001 % celkového množství vody na Zemi v atmosféře. Není to zas tak zanedbatelné množství, které by nedokázali vědci využít jako zdroj pitné vody. Získávání vody z vodní páry ve vzduchu má smysl zejména v oblastech s nedostatkem vody, ale zato s vysokým podílem vodní páry ve vzduchu – například africká poušť Namib nebo poušť Atacama v jižní Americe. Myšlenka, jak vyřešit problém s nedostatkem pitné vody v suchých oblastech, se narodila po letech výzkumu v high-tech laboratořích fyziky materiálů a chemického inženýrství. Inspirace pochází z afrického brouka sběrače rosného (stenocara gracilipes), žijícího ve velmi suchých podmínkách se zvláštních schopností získávat vodu.
V tropických dnech jsou ventilátory vítaným pomocníkem jak přežít vysoké teploty. Vzduch sice přímo neochlazují, ale snadno jej rozproudí. Proudící vzduch umožňuje snadné a rychlé odpařování potu na pokožce a tím tělu odebírá skupenské teplo vypařování. Výsledkem je příjemný pocit vzniklého ochlazení. V domácnostech se dnes používají převážně stolní ventilátory s lopatkami, které mnohdy vydávají rušivý hluk. Lopatky totiž způsobují nepříjemné tepavé poryvy, protože rozráží vzduch, než se dostane k vám. Navíc musí být z bezpečnostních důvodů chráněny mřížkou. Mnohem zajímavější z hlediska funkčnosti, výkonu a použité technologie jsou ventilátory bez vrtulí.
Přesně před 100 lety byla 10. července 1913 zaznamenána největší teplota vzduchu na světě v Údolí smrti v Kalifornii. Rtuť v teploměru se zastavila na neuvěřitelných 56,7°C. Rekord byl však překonán v roce 1922 v libyjském městě Azízíja, ale v roce 2012 byl tento nový rekord s hodnotou 58 °C zrušen Důvodem bylo jeho změření nezkušeným meteorologem, který použil nepřesné měřidlo. A tak Údolí smrti má stále teplotní primát – panují zde takové teploty, že lze při nich smažit vajíčka.
Parabola na balkoně nemusí sloužit jen k příjmu satelitního televizního vysílání. Podle tvaru z jedné strany vykousnuté paraboly umístěné na balkóně, může sloužit také naprosto k jinému úkolu. Což takhle si na balkóně za pěkného slunečného počasí něco uvařit? Solární balkónový vařič to umožňuje.
Zařízení pod označením Egelyho kolečko (Egely whel) nesoucí jméno maďarského fyzika Georga Egelyho, je plastové kolečko o průměru 65 mm upevněné v suchém ložisku. Přitom osa kolečka se může kromě rotace i lehce sklánět. Toto zařízení bývá označováno jako přístroj, který se dá do pohybu působením mentální síly. Stačí k němu přiblížit levou ruku, která způsobí roztočení kolečka ve směru hodinových ručiček, v případě přiložení pravé ruky se kolečko otočí proti směru pohybu hodinových ručiček. Jaký je však skutečný fyzikální princip tohoto šarlatánského předmětu?
Reklamní panely u frekventovaných silnic jsou od toho, aby přitahovaly pozornost co největšího počtu lidí. A v nemalém počtu případů i auta při dopravních nehodách. Slovo billboard vzniklo ze slova billing = plakátovací a board = deska, tabule. Jak nyní předvedli vědci technické univerzity v Limě (UTEC) ve spolupráci s reklamní agenturou, mohou mít obří billboardy také jiné využití.
Také při vaření se můžeme setkat se zajímavými fyzikálními jevy. Vlastně způsob přípravy potravin odpovídá příslušnému způsobu šíření tepla v pokrmu (vedení, proudění, záření). Teplo, jako formu vnitřní energie tělesa, vždy předávají tělesa s vyšší teplotou tělesům s nižší teplotou. V každé látce se teplo šíří vedením, které si představujeme jako vzájemné silové působení mezi jednotlivými částicemi látky. Látky, kde se takto teplo snadno šíří, označujeme jako tepelné vodiče. Částice v pevné látce předávají kmitáním kolem své rovnovážné polohy energii sousedním částicím. V kapalné a plynné látce se částice mohou pohybovat mnohem více – teplo se zde může navíc šířit i prouděním. Tepelná energie se může přenášet zářením i v prostoru, který není vyplněn látkou (vakuum).
Co však způsobuje nafouknutí bramborové placky?
Objem kapaliny se v otevřené nádobě v průběhu času zmenšuje, protože dochází k vypařování kapaliny. Vypařování patří mezi skupenské změny, kdy se látka kapalného skupenství mění na skupenství plynné. Molekuly kapaliny se neustále pohybují a vykonávají tepelný pohyb. Ty molekuly kapaliny, které mají dostatečně velkou energii a směřují k povrchu kapaliny, překonají síly poutající je k ostatním molekulám a opouštějí na volném povrchu kapalinu. Vznikne pára, která proniká do prostředí nad hladinou kapaliny, ale zároveň část molekul páry se v důsledku tepelného pohybu vrací zpět do kapaliny. Počet těchto vracejících se molekul je při vypařování kapaliny v otevřené nádobě vždy menší než počet molekul, které v čase unikají z kapaliny. Tak tedy ubývá kapaliny a zvětšuje se hmotnost páry. Při zvyšování teploty kapaliny dochází v určitém okamžiku k varu kapaliny. Mezi vypařováním a varem kapaliny jsou určité rozdíly, o čemž nás přesvědčí několik experimentů.
Při klasickém způsobu výroby mořské soli se uplatňuje vypařování mořské vody. Výroba mořské soli začíná napouštěním mořské vody důmyslným systémem kanálů a zaplavením přípravných odpařovacích nádrží. Pak stačí nechat působit sluneční záření a využívat přirozeného proudění vzduchu v krajině, který rovněž podporuje výpar vody.