23. listopad 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
Některé situace dnes již běžně nezažijeme. Představte si, že by například pokladní v obchodě testovala pravost mincí, kterými platíte, svým chrupem. Přitom dříve to byla jedna z primitivních metod, jak poznat pravost zlatých mincí. Pokud byste tehdy obdrželi zlatou minci, tak po prozkoumání zrakem by jste ji otestovali skousnutím mezi svými zuby. Co tím ale zjistíte? |
přečteno: 6.158x | komentáře (7)
|
30. říjen 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 6.157x | komentáře (2)
|
28. říjen 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 1.692x | komentáře (1)
|
21. říjen 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
Guinness je slavnou značkou irského černého piva se smetanovou pěnou, která letos oslavila 250 výročí založení pivovaru. O jeho vznik se v roce 1759 zasloužil čtyřiatřicetiletý odvážlivec Arthur Guinness. Mezi elitu se pivo dostalo v době první světové války a dnes je stejnojmenný podnik šestým největším pivovarem na světě, který své produkty nabízí ve 150 zemích. Chování bublin tohoto piva je ve sklenici přinejmenším podivné a o toto vysvětlení se pokouší čas od času skupiny vědců. Třeba se to podaří vysvětlit zrovna vám. |
přečteno: 928x | komentáře (1)
|
3. září 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() - anomální závislost teploty a hustoty - vzhledem k molekulové hmotnosti má díky vodíkovým můstkům extrémně vysoký bod tání či varu (hmotnější sirovodík je za normální teploty plyn). |
přečteno: 744x | komentáře (1)
|
31. červenec 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
Kdybych napsal, že při zatřepání láhví šampaňského, piva nebo limonády se uvnitř zvýší tlak plynu, 99 lidí ze 100, mezi nimi i chemici a fyzikové, by souhlasilo. Ale není to pravda Když zatřepete neotevřenou láhví nebo plechovkou syceného nápoje, tlak uvnitř se nezmění. |
přečteno: 689x | komentáře (1)
|
18. červenec 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 447x | komentáře (1)
|
14. červenec 2009 v 07.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 31.241x | komentáře (4)
|
20. duben 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
V běžném životě používáme kromě obyčejných kovů i kovy inteligentní, které disponují tvarovou pamětí. Kovy s tvarovou pamětí se nazývají SMA (Shape memory alloy) |
přečteno: 2.220x | přidat komentář
|
4. duben 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() Tvárnou slitinou železa, uhlíku a dalších prvků, která obsahuje méně než 2,14 % uhlíku je nazývána ocel. Pokud je obsah uhlíku vyšší bývá označována jako litina. Vlastnosti oceli lze ovlivnit legováním uhlíkem a dalšími prvky a kombinací tepelného a tepelně-mechanického zpracování. Hustota ocele je 7 850 kg/m3. Měrná tepelná kapacita oceli je podle obsahu příměsí asi 469 J.kg-1.K-1. Teplota tání oceli je 1500 °C. |
přečteno: 908x | komentáře (3)
|