Tepelná bariéra

29. prosinec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

hornetKonstruktéři nadzvukových letadel se při překonávání rychlosti zvuku potýkají s různými obtížemi. Jednou z nich je tepelná bariéra. Rychle letící letadlo nebo střela stlačuje před sebou vzduch. Při stlačení vzduchu se zvyšuje teplota. Vzduch protínaný pohybujícím se tělesem se zahřívá a tím se zahřívají i stěny letadla.

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 1 (4x) | přečteno: 1.146x

Sněhová děla

27. prosinec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

deloLyžování v dnešní době není už představitelné bez používání sněhových děl, které vyrábí umělý sníh a tím zasněžují lyžařské sjezdovky. Použitelné je ovšem pouze v době, kdy se teploty pohybují pod bodem mrazu. Samotné sněhové dělo na sjezdovce je ovšem pouze tím nejviditelnějším prvkem celé složité infrastruktury, kterou musí majitelé sjezdovky nejdříve připravit. Vyžaduje pořádný zdroj vody, nádrže na ni, rozvod vody po sjezdovce s čerpadly a elektrické rozvody pro zapojení. Principem těchto děl je rozstřikování vodní mlhy pomocí výkonného kompresu, který tlačí vodu tryskami.

komentáře (6) | přidat komentář | hodnocení 1.4 (5x) | přečteno: 7.925x

Vánoční bílá káva

26. prosinec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

meltaBílou kávu obvykle vaříme tak, že necháme ve vodě uvařit podle návodu na obalu meltu. Melta je vyrobena ze směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Je to skvělá a zdravá náhražka kávy. Do uvařené melty se pak nalije studené mléko či mléko se smetanou a kdo potřebuje, tak si ji navíc může osladit, přidat čokoládu nebo skořici. Pokud ale s konzumací bílé kávy spěcháme, může nastat zajímavý fyzikální problém.

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1 (4x) | přečteno: 1.299x

Prskavec

25. prosinec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

prskavecBrouk Prskavec - známá postavička z Večerníčku, která se snažila kanónem sestřelit Kazbunďáka strkajícího do komína pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky.  Za své jméno vděčí docela neobvyklé ochraně před svými nepřáteli. Ze zadečku vystřeluje slyšitelně a dokonce i viditelně kapičky ostře páchnoucí a štiplavé tekutiny. Jeho zadeček je velmi pohyblivý a může jím přesně zamířit směrem na svého nepřítele a přitom využít momentu překvapení a zmizet.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.5 (6x) | přečteno: 1.041x

Proč je v základech budov petrolej?

20. prosinec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

permafrost2Voda při zmrznutí zvětšuje svůj objem. Proto musí mít stavby své základy tak hluboko, aby pod nimi půda nezamrzala. Při zamrznutí by totiž voda v půdě zvětšila svůj objem, tlačila by na základy a mohla by tak celou stavbu nadzvednout. To by mohlo způsobit ve stěnách domu praskliny případně i zřícení celého domu. V některých oblastech položených zeměpisně na severu (Grónsko, Sibiř, Aljaška) je půda po celý rok promrzlá do hloubky několika stovek metrů a v létě rozmrzá jen těsně na povrchu. Tam je třeba stavět domy jiným způsobem, aby jim letní tání a zimní zamrzání neškodilo.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1 (3x) | přečteno: 950x

Odmrazování mrazničky

19. prosinec 2009 | 10.00 | rubrika: Termodynamika

Předvánoční úklid v domácnostech a velmi nízké venkovní teploty lze spojit do užitečné činnosti, která nám šetří peníze. Chladnička a mraznička  patří mezi spotřebiče, které jsou využívány celoročně a mohou podstatně ovlivnit celkovou spotřebu elektřiny. I když dnes se už prodávají ledničky a mrazničky poloautomatické, které nemusíme odmrazovat, je stejně dobré časem je důkladně odmrazit.  A na to je v těchto dnech naprosto ideální počasí.

komentáře (3) | přidat komentář | hodnocení 2.2 (5x) | přečteno: 4.788x

Jak vzniká rampouch?

11. prosinec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

icicleRampouchy jsou romantickým zimním symbolem. Lidové přirovnání však tvrdí: "Jsi zmrzlý jako rampouch!" Co to je rampouch  každý ví. Jde o těleso z ledu, které má vlivem gravitace většinou svislý směr dolů. Vyskytuje se na místech, kde stéká voda - zejména na okapech střech, skalách, stromech....  Jeho velikost a tvar závisí hlavně na množství vody, rozměrech, tvaru a sklonu místa, kde se tvoří. Dále na tom, zda třeba fouká vítr. Jak vlastně rampouch vzniká?

komentáře (1) | přidat komentář | hodnocení 1.2 (5x) | přečteno: 2.357x

Čím je způsoben pokles teploty v troposféře?

2. prosinec 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

troposféraNejvětší část atmosféry, zhruba 85 % hmotnosti je obsažena v troposféře. Troposféra mění svou výšku v závislosti na ročním období a zeměpisné šířce. V létě je výše jak v zimě.Její výška nad rovníkem se pohybuje okolo 16 až 18 km, ve středních zeměpisných šířkách dosahuje 11 km nad hladinou moře a na pólech  jen 7 až 9 km.Typickým jevem v troposféře je pokles teploty vzduchu s narůstající nadmořskou výškou. Změna teploty vzduchu s výškou je větší než v jiných vrstvách. Průměrný pokles teploty vzduchu s výškou je 0,65 °C na 100 m. Čím je tento jev způsoben?

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 2 (3x) | přečteno: 1.892x

Krystalky v očích

9. listopad 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

oko1Když se ráno probudíte a otevřete své oči, pořádně si je rukama promnete a vydrolíte z jejich koutků jakési žmolky. Neexistuje pro ně nějaký lékařský termín, ale všichni víme o co asi jde. Také jejich složení je známé – je to nános bílkoviny (lysozymu), která se hromadí v koutku oka. Lysozym je enzym, který narušuje buněčné stěny bakterií, čím je ničí. Vylučuje jej nosní sliznice a slzné kanálky. Je důležitou součástí ochranného mechanismu oka, které by se jinak stalo rájem pro působení bakterií. Bakterie vyžadují teplo, vlhko a tmu. Jsou-li oči přes noc zavřené, oko se pro ně stává ideálním prostředím

komentáře (2) | přidat komentář | hodnocení 1.5 (4x) | přečteno: 1.228x

Rozdíl mezi Dewarovou nádobou a termoskou

29. říjen 2009 | 06.00 | rubrika: Termodynamika

DewarObčas je smazáván rozdíl mezi pojmy Dewarova nádoba (dewarka) a termoska. Dewarova nádoba (poprvé použil James Dewar roku 1892) je vakuová nádoba bez víka (nebo s víkem záměrně netěsnícím), protože se používá pro skladování tekutých plynů (teploty -196 °C a méně), které se musí vypařovat. Jinak by vzniklý přetlak nádobu roztrhl. Jen pro představu, z 1 litru tekutého dusíku vznikne okolo 750 litrů plynného dusíku za atmosférického tlaku. Uzavřeme-li Dewarovu nádobu vznikne produkt prodávaný pod obchodním názvem "termoska".

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 1.55 (22x) | přečteno: 8.620x