Konstruktéři nadzvukových letadel se při překonávání rychlosti zvuku potýkají s různými obtížemi. Jednou z nich je tepelná bariéra. Rychle letící letadlo nebo střela stlačuje před sebou vzduch. Při stlačení vzduchu se zvyšuje teplota. Vzduch protínaný pohybujícím se tělesem se zahřívá a tím se zahřívají i stěny letadla.
Lyžování v dnešní době není už představitelné bez používání sněhových děl, které vyrábí umělý sníh a tím zasněžují lyžařské sjezdovky. Použitelné je ovšem pouze v době, kdy se teploty pohybují pod bodem mrazu. Samotné sněhové dělo na sjezdovce je ovšem pouze tím nejviditelnějším prvkem celé složité infrastruktury, kterou musí majitelé sjezdovky nejdříve připravit. Vyžaduje pořádný zdroj vody, nádrže na ni, rozvod vody po sjezdovce s čerpadly a elektrické rozvody pro zapojení. Principem těchto děl je rozstřikování vodní mlhy pomocí výkonného kompresu, který tlačí vodu tryskami.
Bílou kávu obvykle vaříme tak, že necháme ve vodě uvařit podle návodu na obalu meltu. Melta je vyrobena ze směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Je to skvělá a zdravá náhražka kávy. Do uvařené melty se pak nalije studené mléko či mléko se smetanou a kdo potřebuje, tak si ji navíc může osladit, přidat čokoládu nebo skořici. Pokud ale s konzumací bílé kávy spěcháme, může nastat zajímavý fyzikální problém.
Brouk Prskavec - známá postavička z Večerníčku, která se snažila kanónem sestřelit Kazbunďáka strkajícího do komína pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky. Za své jméno vděčí docela neobvyklé ochraně před svými nepřáteli. Ze zadečku vystřeluje slyšitelně a dokonce i viditelně kapičky ostře páchnoucí a štiplavé tekutiny. Jeho zadeček je velmi pohyblivý a může jím přesně zamířit směrem na svého nepřítele a přitom využít momentu překvapení a zmizet.
Voda při zmrznutí zvětšuje svůj objem. Proto musí mít stavby své základy tak hluboko, aby pod nimi půda nezamrzala. Při zamrznutí by totiž voda v půdě zvětšila svůj objem, tlačila by na základy a mohla by tak celou stavbu nadzvednout. To by mohlo způsobit ve stěnách domu praskliny případně i zřícení celého domu. V některých oblastech položených zeměpisně na severu (Grónsko, Sibiř, Aljaška) je půda po celý rok promrzlá do hloubky několika stovek metrů a v létě rozmrzá jen těsně na povrchu. Tam je třeba stavět domy jiným způsobem, aby jim letní tání a zimní zamrzání neškodilo.
Předvánoční úklid v domácnostech a velmi nízké venkovní teploty lze spojit do užitečné činnosti, která nám šetří peníze. Chladnička a mraznička patří mezi spotřebiče, které jsou využívány celoročně a mohou podstatně ovlivnit celkovou spotřebu elektřiny. I když dnes se už prodávají ledničky a mrazničky poloautomatické, které nemusíme odmrazovat, je stejně dobré časem je důkladně odmrazit. A na to je v těchto dnech naprosto ideální počasí.
Rampouchy jsou romantickým zimním symbolem. Lidové přirovnání však tvrdí: "Jsi zmrzlý jako rampouch!" Co to je rampouch každý ví. Jde o těleso z ledu, které má vlivem gravitace většinou svislý směr dolů. Vyskytuje se na místech, kde stéká voda - zejména na okapech střech, skalách, stromech.... Jeho velikost a tvar závisí hlavně na množství vody, rozměrech, tvaru a sklonu místa, kde se tvoří. Dále na tom, zda třeba fouká vítr. Jak vlastně rampouch vzniká?
Největší část atmosféry, zhruba 85 % hmotnosti je obsažena v troposféře. Troposféra mění svou výšku v závislosti na ročním období a zeměpisné šířce. V létě je výše jak v zimě.
Když se ráno probudíte a otevřete své oči, pořádně si je rukama promnete a vydrolíte z jejich koutků jakési žmolky. Neexistuje pro ně nějaký lékařský termín, ale všichni víme o co asi jde. Také jejich složení je známé – je to nános bílkoviny (lysozymu), která se hromadí v koutku oka. Lysozym je enzym, který narušuje buněčné stěny bakterií, čím je ničí. Vylučuje jej nosní sliznice a slzné kanálky. Je důležitou součástí ochranného mechanismu oka, které by se jinak stalo rájem pro působení bakterií. Bakterie vyžadují teplo, vlhko a tmu. Jsou-li oči přes noc zavřené, oko se pro ně stává ideálním prostředím
Občas je smazáván rozdíl mezi pojmy Dewarova nádoba (dewarka) a termoska. Dewarova nádoba (poprvé použil James Dewar roku 1892) je vakuová nádoba bez víka (nebo s víkem záměrně netěsnícím), protože se používá pro skladování tekutých plynů (teploty