7. leden 2010 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 1.249x | komentáře (1)
|
23. prosinec 2009 v 10.30 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 965x | komentáře (1)
|
16. prosinec 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
Kromě řady tepelných, jaderných, vodních, slunečních, větrných, geotermálních, příbojových elektráren a dalších druhů netradičních elektráren, spatřil v Norku světlo světa i první prototyp osmotické elektrárny. Tato elektrárna vyrábí elektřinu mícháním slané a sladké vody v ústích řek přes speciální membránu. Přitom se uvolňuje poměrně velké množství dosud nevyužívané energie |
přečteno: 1.573x | komentáře (1)
|
10. prosinec 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 3.513x | komentáře (3)
|
4. prosinec 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
Avogadrova konstanta (nesprávně označována jako Avogadrovo číslo) je konstanta udávající počet molekul, popřípadě jiných částic, v látkovém množství jeden mol. Značí se NA. |
přečteno: 4.040x | komentáře (3)
|
23. listopad 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
Některé situace dnes již běžně nezažijeme. Představte si, že by například pokladní v obchodě testovala pravost mincí, kterými platíte, svým chrupem. Přitom dříve to byla jedna z primitivních metod, jak poznat pravost zlatých mincí. Pokud byste tehdy obdrželi zlatou minci, tak po prozkoumání zrakem by jste ji otestovali skousnutím mezi svými zuby. Co tím ale zjistíte? |
přečteno: 6.142x | komentáře (7)
|
30. říjen 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 6.143x | komentáře (2)
|
28. říjen 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() |
přečteno: 1.692x | komentáře (1)
|
21. říjen 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
Guinness je slavnou značkou irského černého piva se smetanovou pěnou, která letos oslavila 250 výročí založení pivovaru. O jeho vznik se v roce 1759 zasloužil čtyřiatřicetiletý odvážlivec Arthur Guinness. Mezi elitu se pivo dostalo v době první světové války a dnes je stejnojmenný podnik šestým největším pivovarem na světě, který své produkty nabízí ve 150 zemích. Chování bublin tohoto piva je ve sklenici přinejmenším podivné a o toto vysvětlení se pokouší čas od času skupiny vědců. Třeba se to podaří vysvětlit zrovna vám. |
přečteno: 927x | komentáře (1)
|
3. září 2009 v 06.00 | rubrika: Molekulová fyzika
![]() - anomální závislost teploty a hustoty - vzhledem k molekulové hmotnosti má díky vodíkovým můstkům extrémně vysoký bod tání či varu (hmotnější sirovodík je za normální teploty plyn). |
přečteno: 743x | komentáře (1)
|